ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ser ställningen ut i kampen om presidentposten

Hugo Ewald · 4 Maj 2016
Uppdaterad 4 Maj 2016
Det finns knappt några opinionsundersökningar där Trump leder över Clinton i ett hypotetiskt presidentval. 

Det finns knappt några opinionsundersökningar där Trump leder över Clinton i ett hypotetiskt presidentval.  Foto: Metro/AP/Montage


Efter sin seger i Indiana under natten till onsdagen är det i praktiken klart att Donald Trump kommer representera republikanerna i det amerikanska presidentvalet i november. Men mycket talar emot att Trump skulle ha mycket av en chans mot Hillary Clinton.

klar

Artikellänk är kopierad

Ted Cruz hoppade av och den enda återstående motkandidaten, John Kasich, har ingen chans att komma ikapp Donald Trump. Kasich har 154 delegater mot Trumps 1 014, och Trump leder i alla kommande delstater. Till och med statistikgurun Nate Silver, som sedan början varit en "Trumpskeptiker" är övertygad om att Trump kommer bli republikanernas presidentkandidat.

Donald Trump ser i så fall ut att möta Hillary Clinton i presidentvalet den 9 november. Det kommer bli svårt för Trump att slå Clinton, av flera anledningar.► LÄS MER: Trump vinner – Cruzhoppar av

Clinton leder i opinionsundersökningarna

Det finns knappt några opinionsundersökningar där Trump leder över Clinton i ett hypotetiskt presidentval. I skrivande stund ligger Trump på runt 40 procent enligt genomsnitt från Huffpost pollster och Real clear politics. Clinton ligger å andra sidan på runt 46,5 procent. Så har länge varit fallet, och inte under en enda stund har Trump legat högre än Clinton i genomsnitt från opinionsmätningar sedan primärvalen började på riktigt i juni 2015.

► LÄS MER: Det här skulle hända om Donald Trump blev president

Clinton leder över Trump.
Clinton leder över Trump.Foto: Huffpost pollster

Trump kommer bli den minst populära presidentkandidaten i modern tid

Trump ligger inte bara efter i opinionsmätningarna, han är också mycket impopulär bland de amerikanska väljarna. I skrivande stund uppger knappt två tredjedelar av de amerikanska väljarna att de har en negativ bild av Trump. Bara 35 procent säger att de har en positiv bild av affärsmannen. 

Hillary Clinton är visserligen också impopulär, runt 55 procent av väljarkåren har en negativ bild av henne och 42 procent har en positiv. Men de siffrorna sticker inte ut på samma sätt som Trumps. Faktum är att Trump skulle vara den minst populära presidentkandidaten sedan åtminstone 1984, enligt Washington Post.► LÄS MER: Tre falska påståenden som sprids om Donald Trump

Många tror Clinton skulle bli en dålig president, fler är rädda för en president Trump

När New York times i mars genomförde en nationell opinionsundersökning om väljarnas känslor kring de olika kandidaterna, och hur de skulle reagera på de olika kandidaterna som president. Undersökningen visade att då många som 50 procent uppgav att de var "rädda" över tanken på Trump som president. Bara 30 procent hade en positiv känsla. Bara 40 procent hade positiva känslor till tanken på Clinton som president, men långt ifrån lika många, 35 procent, var rädda över tanken.

► LÄS MER: Forskare: Därför röstar folk på Donald Trump

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro