ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ser ungas sexliv ut i dag

Ana Udovic · 7 Jun 2017
Uppdaterad 8 Jun 2017
Var det verkligen bättre förr?

Var det verkligen bättre förr? Foto: IBL


Många oroar sig att unga debuterar tidigt, har många tillfälliga partners och har sex mot sin vilja. Men stämmer det? Vi behöver inte spekulera om ungas sexliv: Fakta finns! Här är 5 fakta kring unga personers sexliv.

klar

Artikellänk är kopierad

1: Unga sexdebuterar inte alls tidigare

Debutåldern för sex med annan person sänktes till nuvarande nivå för… 50 år sedan. Jajemän. Sedan dess har den legat still. Medelåldern för sexuell debut med en partner var 16 år då som nu.

2: Nätet och appar används – men leder inte till fler partners.

Det stämmer att unga använder dejtingappar/sajter. Men ändå är snittet bland dem som debuterat sexuellt inte särskilt högt: i snitt har unga och unga vuxna 1–2 partners under det senaste året. Och det är ingen skillnad på hur det var innan apparna fanns. Så nej, tekniken styr inte.

– Fast antalet partner är ju egentligen oviktigt – det viktiga är ömsesidigheten, säger Pelle Ullholm.

3: Unga vill att bägge bestämmer lika mycket när det gäller sexet.

78 procent anser att det är viktigt att båda parter bestämmer lika mycket när det gäller hur och var man ska ha sex. Andelen var något högre bland tjejer. Men en bred majoritet är för ömsesidighet och allas rätt att bestämma över sin sexualitet och kropp. Bland personer som inte ville kategorisera sig utifrån kön tyckte 80 procent att gemensamt beslut är viktigt.

4: Många unga hade sex på ett sätt de ville vid senaste sextillfället

90 procent hade sex på ett sådant sätt som de själva ville vid senaste sextillfället. Andelen var lite högre bland tjejer.

5: Väldigt många unga känner sig trygga och säkra vid senaste sextillfället

95 procent ansåg att de vid senaste sextillfället hade sex på en trygg plats där de kände sig säkra. Siffran är lika för tjejer och killar, medan andelen är lägre för dem som inte vill kategorisera sig efter kön: 85 procent av dem hade känt sig trygga senast de hade sex.

Källa: Folkhälsomyndighetens undersökning UngKAB från 2009 och 2015

pil
FAKTARUTA/ Utmaningar finns

En sak fungerar mindre bra vad gäller unga och sexualitet: UngKAB visar att genom livet har mer än hälften av tjejerna och personer som inte vill kategorisera sig blivit utsatta för sexuella handlingar mot sin vilja.

Beröring av kön och bröst och blottning är det vanligaste. Vaginala eller anala samlag mot ens vilja har cirka 20 procent av tjejerna och personer som inte vill kategorisera. Samma siffra för killar är 10 procent.

– Mer arbete behöver läggas på ömsesidighet, kommunikation och samspel. Framför allt behöver unga killar stöd i att lära sig läsa av situationer. Vi behöver också arbeta med negativa maskulinitetsideal, säger Pelle Ullholm.

Källa: Källa: UngKAB15

klar

Artikellänk är kopierad

Ana Udovic
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro