ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så sextrakasserar byggarbetare kvinnor

Fanny Lundstedt · 1 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Lämna oss i fred. Varje dag går tjejerna förbi byggarbetet i Hammarby sjöstad. Men nu har de fått nog av männens ständiga rop. 

Lämna oss i fred. Varje dag går tjejerna förbi byggarbetet i Hammarby sjöstad. Men nu har de fått nog av männens ständiga rop.  Foto: Urban Brådhe/Montage


klar

Artikellänk är kopierad

PÅHOPP. Visslingar, blickar, skrik och verbala påhopp. Det är vardag för tjejerna som jobbar i närheten av en byggarbetsplats i Hammarby sjöstad. Nu har de fått nog – det har gått så långt att de ibland tar omvägar för att slippa de manliga arbetarnas kommentarer. – Det är inte vi tjejer som ska behöva anpassa oss, det är ju hos männen som problemet ligger, säger en av de fyra tjejer som kontaktat Metro för att väcka uppmärksamhet kring frågan som många tjejer säkerligen känner igen sig i. – Man kan inte vinna hur man än gör. Säger man inte ifrån känns det som att man accepterar beteendet, och om man reagerar får man kommentaren: ”Var inte så sur!” Oftast tittar man ner i marken och undviker att möta deras blickar.

De har länge funderat på vad som ligger bakom byggarbetarnas beteende. – Det verkar vara en sport för män i grupp att vråla så fort en tjej går förbi. För de vill ju inget egentligen. En gång gick jag fram till ett gäng killar i en bil som ropat efter mig, och då körde de i väg, gasen i botten bara. En vanlig invändning är att männen bara vill visa sin uppskattning, och att tjejerna inte behöver ta illa upp. – Men vi blir varken glada eller smickrade, bara förbannade. Och det värsta är att det här tycks vara socialt accepterat. Som tjej utsätts man för verbala trakasserier överallt, man är alltid på sin vakt. Men vi är inte rädda för männen – bara jävligt trötta!

Jimmy Eriksson och Kristoffer Blomquist.
Jimmy Eriksson och Kristoffer Blomquist.Foto: Urban Brådhe

De skäms för sin kollegors visslingar

SKÄMS Jimmy Eriksson och Kristoffer Blomquist är två av männen som arbetar på bygget i Hammarby sjöstad. De är väl medvetna om att andra män brukar ropa och vissla efter tjejer som går förbi. Men själva skulle de aldrig göra det.– Vår chef har gjort det klart för oss att det inte är okej. Och för min egen del vet jag att det inte uppskattas av tjejerna, säger Jimmy.De tror att det är grupptryck som ligger bakom.– Det är en machogrej, säger Kristoffer, och får medhåll av Jimmy.– Precis. Men det är ju bara pinsamt för männen. Så där kan man inte hålla på.

Psykologen: Det är något primitivt

PSYKOLOG Hur kan det komma sig att vissa män skriker efter kvinnor, och vad kan man göra åt det?– En möjlig förklaring kan vara att det på något primitivt plan ligger kvar en föreställning om mannen som aktiv erövrare som ska belägra kvinnan. Då kan dessa barnsliga beteenden förekomma även i vårt moderna samhälle, säger Inga Tidefors, universitetslektor i psykologi vid Göteborgs universitet.Hon menar att det i dagens samhälle finns en större acceptans för männens utåtagerande beteende och att männen tar sig större rättigheter än kvinnor. Ökad jämlikhet är nyckeln.– Ju mer jämlikt samhälle desto mindre kommer vi att se av den här sortens trams, säger Inga Tidefors.

klar

Artikellänk är kopierad

Fanny Lundstedt
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro