ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska 3D-skrivare rädda liv – forskare lär sig att skriva ut hjärtan

Emma Björkman · 2 Mar 2015
Uppdaterad 2 Mar 2015
Här skrivs en prototyp av en njure ut med hjälp av en 3D-skrivare.  

Här skrivs en prototyp av en njure ut med hjälp av en 3D-skrivare.   Foto: Wakehealth.edu


Efter att ha skrivit ut pizzor och proteser – nu jobbar forskare på att 3D-skrivare ska kunna skapa organ.

klar

Artikellänk är kopierad

Forskare arbetar med att utveckla 3D-skrivare så att de skulle kunna skriva ut hjärtan, njurar och andra vitala organ. Framtidstekniken skulle kunna rädda mängder med liv och vara revolutionerande för personer i behov av organdonationer.

Och möjligheten att skapa organ med hjälp av en tredimensionell skrivare kan bli verklighet om redan några decennier.

– Vetenskapen är oförutsägbar så det är omöjligt att göra förutsägelser. Men jag tror att det är säkert att säga att tidsramen som krävs för att rutinmässigt skriva ut och inplantera komplexa organ är decennier snarare än år, säger forskaren Anthony Atala, chef för Wake Forest Institute for Regenerative Medicine i North Carolina till Huffington Post.Hans team har redan kunnat skriva ut blåsor, brosk, hud, urinrör och vaginor som har implanterats i patienter. Nu arbetar de med att utveckla tekniken så att det i framtiden ska kunna gå att skriva ut mer komplexa organ och på så sätt lösa donationsbristen.   – Vårt mål är att kunna skapa organ med hjälp av patientens egna celler. På så sätt skulle det inte uppstå problem med bortstötning och patienten skulle inte heller behöva ta de starka medicinerna som nu krävs för att förhindra bortstötning, säger Anthony Atala. För närvarande ägnar sig forskarna åt att förfina 3D-skrivarna så att själva processen inte förstör cellerna när det gäller organ som lever, bukspottskörtel och njurar.

– Några av utmaningarna vi står inför nu är att lära oss hur man odlar de miljarder celler som krävs för att skapa de organen liksom att lära oss hur man bäst förser de nya organen med syre innan de sätts in i kroppen.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Björkman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro