ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska dataspelen bli del av kulturen

Aron Andersson · 26 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Massives World in Conflict (bakgrunden) är en av de största svenska succéerna. DICE Mirror´s Edge (förgrunden) släpptes i november och förväntas bli nästa stora svenska spelsuccé.

Massives World in Conflict (bakgrunden) är en av de största svenska succéerna. DICE Mirror´s Edge (förgrunden) släpptes i november och förväntas bli nästa stora svenska spelsuccé.


klar

Artikellänk är kopierad

Diceutvecklade Battlefieldserien är spel-Sveriges största försäljningssuccé. Största säljaren i serien är ”Battlefield 2” (1) som släpptes i juni 2005. Men nya spel kommer fortfarande ut i serien som fortsätter vara en storsäljare.
Diceutvecklade Battlefieldserien är spel-Sveriges största försäljningssuccé. Största säljaren i serien är ”Battlefield 2” (1) som släpptes i juni 2005. Men nya spel kommer fortfarande ut i serien som fortsätter vara en storsäljare.Foto: EA

 Regeringen för en velig dataspelpolitik. Så låter det från Socialdemo­kraterna som nu vill satsa mer pengar på den svenska dataspelsbranschen.– Regeringen är splittrad i synen på dataspel. Kristdemokraterna lever kvar i bilden av att det leder till mer våld i samhället, säger Luciano Astudillo, riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Han är en av åtta utvalda ledamöter vars uppgift är att ta fram en ny arbetsmarknadspolitik för partiet.

Nu presenterar han en rapport om den svenska dataspelsbranschen där han riktar kritik mot den sittande regeringen, bland annat mot kulturministern, Lena Adelsohn Liljeroth, som påstås inte se dataspel som en viktig del av det svenska kulturlivet.– Jag tror fortfarande att det finns en okunskap vad gäller behovet att satsa på vissa branscher, säger han.

I rapporten föreslås sex åtgärder för partiets data-spelspolitik. Bland annat vill de inrätta en arbetsgrupp som ska undersöka data-spelsbranschen djupare.– Det är den industri inom den kreativa näringen som växer snabbast.

Kritiken är dock missriktad enligt Moderaterna själva. De hävdar att de också anser den svenska data-spelsindustrin vara viktig.– Det låter mer som Lucianos vanliga gnäll på regeringen snarare än en välgrundad analys. Jag tycker att vi har varit väldigt tydliga med att spelbranschen är en viktig del av Sveriges kreativa näringar, säger Hans Wallmark i Moderaternas kulturutskott.

Han poängterar dock att något särskilt stöd för just spelbranschen inte är en åtgärd han tror på, utan snarare att ta till vara på hur viktig spelbranschen är som exportnäring. I övrigt håller han med om att spelindustrin skulle må bra av att lyftas fram mer.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro