ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska det bli lättare för studenter att få bostad i Stockholm

metro · 1 Aug 2016
Uppdaterad 1 Aug 2016
Anna König Jerlmyr (M).

Anna König Jerlmyr (M). Foto: Peter Knutson/Montage


För att Stockholms fortsättningsvis ska vara förstahandsvalet för framtidens studenter måste bostadsbristen ses över på allvar”, skriver Anna König Jerlmyr.

klar

Artikellänk är kopierad

I veckan får tusentals förväntansfulla ungdomar sina antagningsbesked till landets universitet och högskolor. Totalt har 267 966 studenter blivit antagna, en marginell ökning jämfört med 2015. Samtidigt finns det endast 85 800 studentbostäder i Sverige, hela 27 av landets 43 högskolekommuner uppger att de har brist på studentbostäder.

Sverige har inte råd med att studenter tvingas tacka nej till sina studieplatser på grund av bostadsbristen. Flera av landets kommuner har idag problem att erbjuda studenterna någonstans att bo, det gäller inte minst storstadsregionerna. Från att webbanmälan till universiteten öppnades i mars har en lång period av väntan kommit till ända under veckan när det slutgiltiga antagningsbeskedet nått framtida universitets- och högskolestudenter.

►LÄS MER: Jag vill bara ha en lägenhet – hur svårt ska det vara

Valet av utbildning behöver inte alltid vara livsavgörande, men det är sannolikt det största livsvalet många unga hittills har fått göra, och ett val som kommer att prägla det vuxna livet i flera år framöver. Några kanske upptäcker att utbildningen landar helt rätt, medan andra upptäcker att den inte alls gjorde det. Oavsett är detta lärdomar och erfarenheter för livet. Livet som student och ung vuxen kan många gånger präglas av stress över prestationer och krav, såväl från den egna personen som från samhället. Detta ska självklart inte behöva öka genom en stress över att inte ha någonstans att bo. Osäkra andrahandskontrakt, temporära boenden eller, i sista hand, bli tvungen att hoppa av utbildningen är några av alternativen för den som inte säkrat ett boende inför hösten. 

Bostadsbristen i Stockholm är akut, och den drabbar särskilt studenter hårdare än andra grupper. Vi har inte råd med att studenter väljer bort Stockholm som ort för högre studier, det drabbar en hel kunskapsregion. Många vittnar idag om att de nya bostäderna som byggs är alldeles för dyra. Vi Moderater anser inte enbart att antalet bostäder behöver bli betydligt fler, människor ska även ha råd att bo i dem. För att möjliggöra detta föreslår vi tre åtgärder för att Stockholms studenter ska erbjudas bostäder och studiero. 

►LÄS MER: ”Många bostadskarriärer kommer sluta i tårar”

1. Gör det billigare att bygga ettor. Staden bör ta ut en halv tomrättsavgäld för marken där en aktör vill bygga en lägenhet under 30 kvm. Om byggkostnaden blir billigare för producenten kan månadshyran bli billigare för den boende. Trösklarna för den första bostaden måste sänkas. Den första bostaden är också vägen till den andra bostaden. En bostad med billigare hyra möjliggör för boende att kunna spara men även också ge goda referenser till en större lägenhet i framtiden.

2. Sänk inredningskraven för smålägenheter. Studentbostäder innebär ett tidsbegränsat boende. Då ska det inte behöva finnas krav på balkong/uteplats, ett stort städskåp eller en stor WC-yta. Det primära för den studerande är att ha ett tryggt, vettigt boende med en månadshyra som CSN-medel kan täcka.

3. Slopa avgiften för unga i bostadskön. Kötiden för en studentbostad i Stockholm är idag mellan tre till fem år, lika lång tid som utbildningen. Det är i princip omöjligt för en student idag att få en studentbostad eftersom man endast kan ställa sig i kö från 18 års ålder. Vi vill att det ska vara möjligt att ställa sig i bostadskön från 16 års ålder och att kön är avgiftsfri till och med 25 år.

Stockholm är säten för flera viktiga utbildningar, vi gläds åt att så många väljer vår stad. Men för att Stockholms fortsättningsvis ska vara förstahandavalet för framtidens studenter måste bostadsbristen ses över på allvar. Som den moderna och dynamiska huvudstaden behöver vi utbildad arbetskraft inom alla branscher.

Anna König Jerlmyr (M)

Oppositionsborgarråd, Stockholms stad

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro