ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska en bakficka byggas upp

Carl Reinholdtzon Belfrage · 16 Nov 2012
Uppdaterad 21 Dec 2016

I Bara Magnus har Göteborg fått en bistro som sätter ribban högt med välkomponerade smårätter och spännande drycker.

klar

Artikellänk är kopierad

Så ska en bakficka byggas uppEn evigt skiftande, välsmakande meny och väl utvalda drycker gör Bara Magnus till en trevlig upplevelse.
Så ska en bakficka byggas uppEn evigt skiftande, välsmakande meny och väl utvalda drycker gör Bara Magnus till en trevlig upplevelse.

Om du är en ung aspirerande krögare får du under inga som helst omständigheter läsa denna text. Gå i väg. Lös ett sudoku. Skölj en gurka. Polera en kastrull. Vad som helst. Bara du gör någonting annat.

Du får inte ens titta på bilderna. Detta eftersom det sista Göteborg behöver just nu är en bakficka. En bistro. Ett ”enklare häng”. Vi svämmar över av ”enklare häng”. Men nu har vi fått ett till. Signerat Magnus Gunnarsson. Han kallar det naturligtvis Bara Magnus.

Och hade det varit någon annan som stod bakom så hade jag fullständigt struntat i att recensera restaurangen i ren protest. Men Magnus är … Magnus. Och jag är väldigt förtjust i hans upptåg. Jag tycker till exempel att det är fullständigt världsfrånvänt att Bara Magnus moderskepp, Magnus och Magnus, inte belönats med en stjärna i Michelin. Så före en konsert med det bästa bandet just nu, Wild Nothing, på Pustervik spatserar jag och min gode vän Daniel Sterner, rockstjärna i theremin-bandet Ants, in på Bara Magnus.

I köket styr Thomas Norman, erfaren krögare från bland annat Le Village och 28+. Hans och Magnus koncept är smårätter från en evigt skiftande meny som de parar ihop med olika spännande drycker.

Vi börjar med en tallrik serranoskinka och pata negra-salami samt en tallrik härlig frutti di mare med väldigt fin bläckfisk. Till detta mitt absoluta favoritöl – mikrobryggeriet Mikkellers Kärlek. Ni måste prova den. Det är dansk magi.

Sedan har Magnus och Thomas fixat en stor jävla grill på gården och därifrån kommer varmrätten: en helt perfekt grillad kalv med höströtter och tryffelpotatismos. Kalven är underbar, så även potatismoset. Thomas kommer ut och river lite Gotlandstryffel över maten, en trevlig gest även om tryffel från Gotland är just mer rolig än bra. Till detta dricker vi väl utvalda och karismatiska viner, särskilt ett från den pigga vinagenturen Wicked Wine imponerar: en syrah från spanska Vallergarcia, som lyfter hela rätten.

Vi avslutar med två ostar och en äpple/kanelkompott med vaniljrosmaringlass och kardemummasmulor. Helt okej, men vad som imponerar är dagens dessertviner som visar sig vara en Grand Cru-champagne till ostarna och en lyxigt komplex Sauternes till kompotten. Mitt i prick på båda. Som det ska vara på stans roligaste vinrestaurang.

Och nästa gång stans sekt av bakfickor har sin årliga stämma bör mötesplatsen vara uppenbar: Bara Magnus. Egentligen bara för att få originalritningarna gällande hur en bakficka ska byggas upp.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro