ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska EU döda skatteparadiset

Johan Nylander · 22 Mar 2013
Uppdaterad 22 Mar 2013

klar

Artikellänk är kopierad

Cyperns dagar som skatteparadis är räknade. Det säger ekonomiprofessorn Lars Jonung till Sydsvenskan.

Europeiska centralbanken, ECB, ställer hårda krav för att Cypern ska få låna pengar av EU. Nu har landets politiker på sig till måndag att visa att de kan skapa en nationell megafond, motsvarande en tredjedel av landets ekonomi. Misslyckas de dras stöd till landets särjade banker in.

Lars Jonung, professor vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, säger till Sydsvenska att det finns en logik bakom resonemanget. Cypern ses av allt färre som en trygg plats att gömma sitt kapital på vilket urholkar landets ställning som skatteparadis.

– Det är inte sunt att ha en medlem i euron som fungerar som penningtvätt och finansiellt gömställe för ryska oligarker och rysk maffia, säger han till tidningen.

– Att kräva att tyska skattebetalare ska finansiera en sådan verksamhet är att tänja den tyska gästfriheten till det orimliga.

EU kräver samtidigt att få insyn i landets finanspolitik. Det kan leda till att landets rykte att vara ”ett Schweiz i Medelhavet” rämnar.

Landets två största banker, Bank of Cyprus och Laiki Bank, är i akut fara.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Nylander
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro