ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska Facebook stoppa hämndporren

Hugo Ewald · 5 Apr 2017
Uppdaterad 5 Apr 2017
Facebook har i utformningen av sina nya verktyg mot så kallad hämndporr samarbetat med över 150 säkerhetsorganisationer och experter över världen.

Facebook har i utformningen av sina nya verktyg mot så kallad hämndporr samarbetat med över 150 säkerhetsorganisationer och experter över världen. Foto: Alamy/IBL/IIS/Metro


Hämndporren ska bort nu, anser Facebook som idag släpper nya verktyg för att användare ska kunna rapportera så kallad hämndporr på plattformen. Samtidigt kommer Facebook också att lansera nya teknologier som identifierar och blockerar hämndporr. "Du ska inte kunna dela det här", säger Facebooks nordiska kommunikationschef Peter Münster till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

2013 fick en kvinna i Södra Sverige ett meddelande från sin ex-sambo, tre månader efter att hon gjort slut med honom. ”Kolla in länken”, stod det i meddelandet. När hon klickade på länken hamnade hon på en porrsida, där intima bilder på henne fanns. Den 24-åriga ex-sambon kom i samband med att han åtalades för grovt förtal medge att han lagt upp bilderna som en hämnd.

– Jag ser inte detta som en stor grej, sa han i förhör.

Den kvinnan är knappast ensam. Metro och andra medier har gång på gång rapporterat om människor vars privatliv kränkts genom att de utsatts för så kallad hämndporr, det vill säga att få sexuella bilder på sig spridda utan samtycke.

Nu vill Facebook, som själva flera gånger varit en plattform för hämndporr, stoppa möjligheten att sprida hämndporr på sin webbsida. Därför lanserar Facebook i dag nya verktyg för att förhindra spridningen.

– Vi vet hur traumatiserande det är att vara personen på en sådan bild. Det är ingenting vi vill ha på vår plattform, säger Facebooks nordiska kommunikationschef Peter Münster till Metro.

Facebooks nya verktyg fungerar ungefär som följande. När du som användare ser en bild på Facebook som du misstänker är hämndporr kan du genom Facebooks anmälningsfunktion specifikt anmäla att du tror att det här är en intim bild som sprids utan samtycke. Det gör du som alltid genom att klicka på den nedåtriktade pilen bredvid inlägget för att sedan välja alternativet ”anmäl”.

Särskilt utbildad personal på Facebook kommer sedan gå igenom materialet och ta bort det om det går emot Facebook användarvillkor. Ofta kommer kontot som delade materialet att stängas av, temporärt eller permanent.

Facebook kommer sedan att använda sig av nyutvecklad teknologi för bildmatchning, för att på så sätt helt blockera möjligheten att dela materialet på Facebook, Messenger eller på Instagram. Den som försöker att göra det kommer att bli meddelad om att hen försöker att dela förbjudet material.

– Du ska inte kunna dela det här materialet. Försöker du det kommer du att hamna i något som vi kallar för en ”checkpoint”. Vi går då igenom kontot. Ofta får personen bara en varning. Ibland blockerar vi personens konto temporärt och i vissa fall stänger vi av kontot permanent, säger Peter Münster.

Facebook har i utformningen av sina nya verktyg mot så kallad hämndporr samarbetat med över 150 säkerhetsorganisationer och experter över världen, bland annat svenska Bris och Make equal.

– När vi talar om hämndporr är det viktigt att komma ihåg att övergreppet sker varje gång bilden delas. Det är delningen som är problem. Det är därför du inte ska kunna dela de här bilderna på Facebook, oavsett om det är publikt, i privata eller hemliga grupper eller i Messenger, säger Peter Münster.

pil
Fakta: Hämndporr

Hämndporr, eller spridandet av sexuella bilder utan parternas samtycke, är inte uttryckligen förbjudet i Sverige. Istället har de domar som rört hämndporr i Sverige rubricerats som grovt förtal eller brott mot upphovsrättslagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro