ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska Google rensa bort falska nyheter från sökresultaten

Aron Andersson · 26 Apr 2017
Uppdaterad 26 Apr 2017
En del av Googles uppdatering är det ska bli enklare för användare att anmäla stötande innehåll i sajtens ”autocomplete” och de snabba sammanfattningar som dyker upp för vissa sökresultat.

En del av Googles uppdatering är det ska bli enklare för användare att anmäla stötande innehåll i sajtens ”autocomplete” och de snabba sammanfattningar som dyker upp för vissa sökresultat. Foto: Google


Sökjätten Google gör nu sitt bästa för att dölja falska nyheter på sajten. Nyheterna kommer inte att försvinna helt, men inte visas lika högt i sökresultaten.

klar

Artikellänk är kopierad

Google uppdaterar nu sin algoritm och låter dessutom användare enklare anmäla problematiska sökresultat.

”I en värld där tiotusentals sidor skapas varje minut, varje dag, finns det nya sätt som människor försöker lura systemet på. Något som uppmärksammats är fenomenet ”fejknyheter”, där innehåll på nätet bidragit till spridning av uppenbart vilseledande, lågkvalitativ, stötande eller helt falsk information”, skriver Ben Gomes, Googles sökchef, på företagets officiella blogg.

LÄS MER: Facebook vill ha användarnas hjälp att avslöja falska nyheter

Under höstens presidentval i USA uppmärksammades bland annat hur den översta träffen på Google för den som sökte efter slutresultatet i valet ledde till en sajt med falska siffror. Och det finns flera exempel på hur sajter med helt falska uppgifter hamnat högt upp i sökresultaten.

I december förra året fick Google till exempel kritik när en sajt som ifrågasatte Förintelsen hamnade högt upp i sökresultaten på just det ordet. Trots att det finns flera uppmärksammade exempel så menar Google att det är en väldigt liten andel av sökningarna som leder till den här typen av resultat, ungefär 0,25 procent enligt blogginlägget.

Men nu meddelar alltså sökjätten att en uppdaterad algoritm ska angripa den här frågan. Uppdateringen ska göra att lågkvalitativt innehåll hamnar längre ner i sökresultaten och att sajter med hög trovärdighet hamnar högre upp.

LÄS MER: Google ska strypa annonspengar till fejksajter

Förutom den tekniska uppdateringen har Google även uppdaterat företagets interna riktlinjer. En grupp på över 10 000 anställda rankar manuellt olika sökresultat för att säkerställa att Googles algoritm fungerar som den ska. Dessa ”rankare” har nu fått uppdaterade direktiv om hur de ska betygsätta vilseledande sökresultat.

Även Googleanvändare får en del att säga till om. När det gäller ”autocomplete”, den funktion som föreslår fler sökord när du gör en sökning, blir det nu enklare för användare att anmäla stötande sökord.

LÄS MER: Så ska Facebook stoppa hämndporren

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro