ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska hotellen upptäcka sexhandel

Alva Forsberg Fierro · 26 Nov 2015
Uppdaterad 26 Nov 2015

Hotell är en vanlig plats för mer eller mindre organiserad sexhandel och därför utbildar hotell sin personal i hur de kan upptäcka och förhindra sexköp.

klar

Artikellänk är kopierad

En man kommer in på hotellet med två unga tjejer vid sin sida och ska checka in. Receptionistens magkänsla säger henne att kvinnorna är prostituerade men det skulle också lika gärna kunna vara ett vanligt kompisgäng eller ett par.

– Det är inte ovanligt att hallicken har någon form av relation till kvinnorna. De här grupperingarna är oftast en del av stora kriminella nätverk och de skickas ut i små grupperingar runtom i världen. Oftast reser de en eller två män tillsammans med två kvinnor, säger Simon Häggstrom, kriminalinspektör på polisens prositutionsgrupp i Stockholm i en utbildningsfilm som är riktad till hotellpersonal.

►LÄS MER: Prostituerade Johanna: Man står inte så högt i kurs

Filmen som är framtagen av länsstyrelsen, använder Scandichotellen i Sverige som diskussionsunderlag i sitt arbete med att utbilda sin personal i att motarbeta och upptäcka sexhandel. Men det är inte alltid lätt.

– De är oerhört diskreta, men vi har lärt oss att titta efter tecken, säger Pernilla Johansson, hotelldirektör på Scandic Klara i Stockholm.

Ofta har personerna bokat in sig för längre vistelser via tredjepartskanaler på nätet och betalat rummet i förväg eller kontant på plats för att inte lämna spår.

– Tjejerna, för det är oftast en tjej, brukar ha flera mobiltelefoner eftersom de har flera bokningslinjer som de annonserat på nätet, säger Pernilla Johansson.

Hotellanställda tittar även på beteendet kring hotellrummet. En överdriven trafik till ett rum eller att de inte vill ha städning är också ett varningstecken. Och går affärerna bra, stannar de längre än planerat.

►LÄS MER: "John" får betalt för att ligga med prostituerade

Misstänker hotellpersonalen att sexhandel är på gång larmar de polisen.

– Vi ingriper aldrig utan låter polisen sköta sitt jobb. Men sedan vi började utbilda vår personal vågar de lita mycket mer på sin magkänsla, säger Pernilla Johansson.

Enligt Zanna Tvilling, på polisens prostitutionsgrupp i Stockholm, har sexförsäljningen på hotell minskat drastiskt de senaste åren.

– Det har framför allt att göra med att hotellen har lärt sig att kontakta oss när de anar något, säger hon.

►LÄS MER: Poliserna kräver: ”Malmö behöver en prostitutionsgrupp”

klar

Artikellänk är kopierad

Alva Forsberg Fierro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro