ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska klamydian minska bland unga

Ulrica Widsell · 24 Mar 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK 

KLICKA FÖR STÖRRE GRAFIK 


klar

Artikellänk är kopierad

Klamydia ökar lavinartat bland unga i Stockholms län. Ungdomsmottagningarna anmälde 65 procent fler klamydiafall förra året jämfört med året innan. De flesta är unga tjejer. Nu ska klamydiasmittan minskas bland unga.Ungdomsmottagningarna ska få mer resurser och informationskampanjer om risker och skydd riktade till skolelever, ungdomar och föräldrar planeras, enligt en ny utredning från landstinget.– Ungdomsmottagningarna gör ett väldigt bra jobb samtidigt som de här siffrorna talar för att det behöver göras mer. Vi är beredda att anslå extra pengar, någonstans mellan 5 och 10 miljoner per år under de närmaste åren, både till utökad smittspårning och mer provtagning, säger Marie Ljungberg Schött (m), ledamot i landstingets hälso- och sjuvårdsnämnd.

För någon vecka sedan rapporterade Smittskyddsinstitutet rekordökning av klamydia i landet. Antalet smittade hade ökade med 45 procent förra året jämfört med 2006.– Det bekymmersamma är att klamydia är en sjukdom som man ibland märker och ibland inte mäker. Har man otur kan klamydia leda till att man blir steril, säger Marie Ljungberg Schött.

Ökningen av klamydia bland unga beror dels på att färre använder kondom och dels på förändrade attityder kring sex. Unga har generellet fler sexuella kontakter nu än tidigare och fler unga har erfarenhet av sex ”första kvällen”.– Det här är hett nu och det gäller att få med tonåringarna och få dem att lyssna, säger Marie Ljungberg Schött.

1 april ska hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut om de planerade åtgärderna.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro