ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska nya Ullevi heta

Patrick Ekstrand · 1 Okt 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Nya Gamla Ullevi ska heta ... Gamla Ullevi. Det har Sture Allén som sitter på Svenska Akademiens stol nummer 3 kommit fram till och på onsdagen fick gruppledarna i Göteborg ta del av förslaget.

– Jag är lite besviken, jag hade väntat mig något nytt – inte gammalt. Jag har all respekt för Allén, men nog är förslaget ett stort antiklimax, säger Helene Odenjung kommunalråd (fp)

– Jag antar att också Göran Johansson [kommunstyrelsens ordförande] som under senaste halvåret segat med att landa i ett namn på arenan känner sig besviken. För övrigt kommer göteborgshumorn säkert att döpa om arenan till något annat än Gamla Ullevi, eller nya Gamla Ullevi.

Metro har tagit del av Alléns resonemang, som kortfattat går ut på att arenan inte bör uppkallas efter någon person, levande eller död. Engelska eller svengelska namn anses också vara opassande, liksom namn som ger uttryck för göteborgarnas förkärlek för ordvitsar.

"Bland göteborgarnas namnidéer finns det som synes många roligheter och kandidater till kommande smeknamn. De som är lämpliga som officiella namn är betydligt färre" står det i förslaget, men Allén ser fram emot smeknamn på arenan. "Sådana skall inte stå på namnskyltar – då försvinner magin – utananvändas i hemligt samförstånd mellan oss som gillar dem."

Så han fastnade alltså för Gamla Ullevi, inte minst eftersom Ullevi är så förknippat med Göteborg. Allén minns till exempel hur han såg Sverige besegra Tyskland i VM 1958 och redan då hade arenan mer än 40 år på nacken.

Och förresten – varför kan man inte kalla en ny arena "Gamla..." resonerar Allén, som nämner Manchester Uniteds hemarena Old Trafford som exempel.

Namnet till trots ska Gamla Ullevi bli en toppmodern arena med obemannade spärrar som öppnas med streckkoder på biljetterna och med ett sofistikerat system av övervakningskameror som kanske kan lugna någon huligan.

När Allén får höra att Horace Engdahl, hans kollega i Svenska Akademien, har fått känslorna att svalla i USA genom att säga att amerikansk litteratur inte kan mäta sig med europeisk svarar han:

– Då har vi mycket att tala om när vi ses i morgon [läs: på torsdag].

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro