ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska nyanlända hjälpa till att lösa lärarbristen

Niklas Sandberg · 21 Dec 2015
Uppdaterad 21 Dec 2015
Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, tror på de nyanlända som en av lösningarna.

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, tror på de nyanlända som en av lösningarna. Foto: TT


Allt fler studenter väljer bort läraryrket och snart väntas en stor del nuvarande lärare att gå i pension, vilket har lett till en brist på lärare. En av regeringens lösningar på problemet är att låta nyanlända med lärarkompetens börja undervisa samtidigt som de lär sig svenska.

klar

Artikellänk är kopierad

Det råder sedan en tid tillbaka en brist på lärare i Sverige eftersom allt fler unga väljer bort yrket vid val av utbildning. Många lärare går även i pension under de kommande åren.

Enligt regeringens prognoser ser det ut att saknas 65 000 lärare till år 2025. Skolverket hälsar dock att läget är mörkare än så och att 70 000 lärare kan komma att rekryteras redan till 2019.

En av regeringens lösningar på lärarbristen är att kunna använda sig av nyanlända som har lärarkompetens sedan tidigare, skriver Aftonbladet.

– Vi bygger ut lärarutbildningen och vi har börjat med kompletterande utbildning för dem som har ämneskunskaperna men saknar pedagogiken, som ett sätt att öka vägarna in i yrket. Sedan vill vi också använda dem som kommer till Sverige nu och som har lärarbakgrund, säger Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, till Aftonbladet.

►LÄS MER: Lärarbrist bromsar undervisning

Ett antal kommuner har redan tagit emot nyanlända lärare och gett dem praktik i skolor, samtidigt som de lär sig svenska på SFI.

– Det ger en till vuxen i klassrummet som kan hjälpa eleverna och avlasta den lärare som är där. Det ökar också chansen för att du får behålla den lärare som redan är där och ger bättre undervisning, säger Hellmark Knutsson.

Andra nyanlända med akademisk utbildning kan även bli aktuella som lärarkandidater efter att de genomgått en kompletterande utbildning.

Samtidigt tittar man även på att locka tillbaka pensionerande lärare och även höja lönerna för de lärare som fortfarande befinner sig i yrket, för att inte tappa dessa. Allt för att lösa den rådande krisen.

– Det är tre miljarder i lönelyft för ungefär 60 000 lärare på årsbasis. Sedan håller vi också på och tittar över hur vi kan minska administrationen för lärarna och få bättre fortbildning och utbildningsmöjligheter.

►LÄS MER: Nyanlänsa kan göra stor nytta i Malmös skolor

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro