ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska nyanlända lära känna sina nya städer

Erik Paulsson Rönnbäck · 28 Nov 2015
Uppdaterad 30 Nov 2015

Etablerade svenskar visar stadens smultronställen för nyanlända i nytt integrationsprojekt. Metro följde med när syriske flyktingen Muaz, 38, besökte Vasamuseet.

klar

Artikellänk är kopierad

Nu letar det nystartade integrationsprojektet Meet my city efter etablerade svenskar som kan tänka sig att guida nyanlända invandrare till lokala sevärdheter. Muaz Alkhazani, 38, har på egen hand utforskat pärlor som Södermalms höjder och skogarna i Nackareservatet, men har ännu inte besökt Vasamuseet. Metros reporter anmälde sig till projektet och slog följe med Muaz Alkhazani till museet på Djurgården i Stockholm.

►LÄS MER: De blev vänner via förmedling: ”De som kommer hit ska integreras”

– Det är helt otroligt att skeppet är intakt. Gustav II Adolf måste ha varit arg när Vasa sjönk, säger Muaz Alkhazani.

Han är utbildad elektroingenjör och flydde från Syrien till Sverige på våren 2012 när lägenhetshuset han bodde i träffades av en flygbomb. Muaz Alkhazani berättar att han har hittat nya vänner under sina tre år i Sverige, men att ingen av dem är etablerade svenskar som kan hjälpa honom att upptäcka staden och finslipa språket. Han säger att integrationsprocessen aldrig kommer att fungera om befolkningen överlåter hela ansvaret till staten och kommunerna – enligt honom måste vanliga medborgare våga sträcka ut en hand till dem som nyligen invandrat.

►LÄS MER: Så kan just du hjälpa till

– Det finns brister i kommunikationen mellan lokalbor och nyanlända. Det går bara att få svenska kompisar på krogen, då pratar de, men när de vaknar upp från alkoholruset är allting som vanligt igen, säger Muaz Alkhazani.

Svårt för nyanlända att träffa svenskar: ”Behövs en tredje person”

Enligt projektet Meet my city har nyanlända svårt att träffa andra svenskar – och de välkomnar dem som vill starta lokala förgreningar.

Meet my city finns än så länge bara i Stockholm, men grundare Julia Eriksson Pogorzelska välkomnar dem som vill starta lokala förgreningar i andra städer.

– När jag har varit ute och pratat med nyanlända har de sagt att det är väldigt svårt att träffa svenskar. Då får man antingen gå till en plats där svensken inte kan springa i väg, som på ett flygplan eller i en tvättstuga, eller introduceras av en tredje person. Där försöker jag vara den tredje personen, säger hon.

Meet my city ställer inga krav på att den som guidar ska ha särskilda kunskaper om platsen som visas.

– Det handlar om att skapa möten, och sedan är det upp till deltagarna och göra det man känner för, säger Julia Eriksson Pogorzelska.

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro