ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska pengar sparas på svenska spelföretag

Anders Frick · 22 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Patric Palm var en av tre som startade Hansoft för sju år sedan.

Patric Palm var en av tre som startade Hansoft för sju år sedan. Foto: Anders Frick


klar

Artikellänk är kopierad

Uppsalaföretaget Hansoft inför arbetssättet ”Lean Production” i spelvärlden. Bolagets projektledningsverktyg ska få spelföretag att kapa ledtider och producera spel mer effektivt. – Lean inom mjukvaruutveckling är en stark trend, eftersom många team behöver bli mer effektiva med befintliga medarbetare, säger bolagets vd Patric Palm.Enligt Patric Palm passar den nya versionen av mjukvaran extra bra för större spelföretag som arbetar agilt och har mer än 50 personer i samma projekt.– Det krävs många moment för att utveckla exempelvis en stridsvagn i ett spel. Allt från att rita själva skelettet och definiera dess egenskaper, till det att stridsvagnen är helt färdig. Med vårt verktyg slipper man mycket manuellt arbete och det går även att kalibrera processen för att få ner ledtider, säger Patric Palm.Rätt person får rätt uppgift vid rätt tillfälle, med andra ord. Men tekniken passar inte alla organisationer, speciellt inte toppstyrda.– I Sverige är vi ju vana vid platta organisationer och denna kultur återspeglar sig även i vår mjukvara. Därför kan man säga att vi exporterar ett stycke svensk kultur utomlands.Hansoft växer även snabbt i sådana länder som traditionellt varit förknippade med lågkostnadsproduktion, till exempel Kina och länder i Östeuropa. Detta beror enligt Patric Palm på att flera av produktionsbolagen nu har blivit så effektiva att de själva börjar utveckla mer avancerade saker, och då krävs också mer avancerade verktyg.

Hansofts växtvärk har lett till att den nuvarande vindsvåningen i centrala Uppsala blivit för liten, och företaget kommer inom kort att flytta till nya, större lokaler.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Frick
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro