ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska ­rånen stoppas i Helsingborg

Evelina Olsson · 15 Nov 2011
Uppdaterad 15 Nov 2011
Gymnasieeleverna Adrian Seifi, Jeff Björk och Jonathan Persson i Helsingborg oroar sig inte för misshandel eller rån. – Vi går ofta runt med våra dyra gitarrer men vi oroar oss inte ändå. Vi bor i ett tryggt land och i en fullt fungerande stad, säger Adrian Seifi.

Gymnasieeleverna Adrian Seifi, Jeff Björk och Jonathan Persson i Helsingborg oroar sig inte för misshandel eller rån. – Vi går ofta runt med våra dyra gitarrer men vi oroar oss inte ändå. Vi bor i ett tryggt land och i en fullt fungerande stad, säger Adrian Seifi. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Insatser ska fokuseras till Hot spots”. Räcker att en polis är sig på platsen i 15 minuter för att förebygga brott. Knutpunkten i Helsingborg är en Hot spot.

klar

Artikellänk är kopierad

Mer än en tredjedel av alla personrån i Helsinborg är koncentrerade till fem platser i staden. Men med enkla medel kan trenden brytas, visar en ny rapport.

Exempelvis räcker det att en polis befinner sig på den brottsutsatta platsen i 15 minuter för att förebygga nya rån

– Det gäller att identifiera stadens ”hot spots” och därefter göra det så svårt som möjligt för brottslingarna att begå nya brott, säger utredaren Fredrik Marklund på Brottsförebyggande rådet som nyligen skrivit rapporten om platsbaserat polisiärt arbete.

I rapporten tas Knutpunkten i Helsingborg upp som ett exempel på en hot spot.  Knutpunkten är den plats i staden där flest personrån anmäls. Rånen sker i huvudsak under helgerna, de flesta mellan klockan 23 på kvällen och 3 på natten.

En lösning på problemet, enligt rapporten, skulle vara fotpatrullerande poliser under särskilt utvalda kvällar. Poliserna behöver inte patrullera längre än 15 minuter för att ha en brottsförebyggande effekt.

– Hot spotsen kan göras mindre attraktiva på olika sätt, både med hjälp av patrullerande poliser, övervakningskameror och en ökad genomströmning av folk, säger Fredrik Marklund.

Antalet personrån kan också minskas genom att öka medvetenheten hos allmänheten om att brott sker på vissa platser under vissa tidsperioder men också genom att polisen arbetar intensivt med utredningarbete för att leta upp personer som förekommer i ovanligt många anmälningar under vissa perioder.

Mikroplatser i Malmö

Platsbaserat polisiärt arbete bedrivs redan i olika former runt om i landet, däribland i Malmö där man med hjälp av analytiker plockat fram 18 platser med ”kroniskt hög brottslighet” som man extra­bevakar.

– Forskning visar att platserna är mer eller mindre konstanta, visst finns det en överflyttningsrisk men det gäller främst  inbrott och inte exempelvis misshandel utomhus, säger Fredrik Marklund på Brå.

Gustav Adolfs torg är en av Malmös mikroplatser/hot spots.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro