ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska regeringen stoppa välfärdsfusket med svenska id-handlingar

Hugo Ewald · 17 Aug 2017
Uppdaterad 17 Aug 2017
"Alla vill medverka till att minska riskerna för den här typen av brott och bedrägerier.", säger Morgan Johansson.

"Alla vill medverka till att minska riskerna för den här typen av brott och bedrägerier.", säger Morgan Johansson. Foto: Fredrik Sandberg/TT


Regeringen kommer i dag att tillsätta en utredning med syftet att stoppa fusket med svenska identitetshandlingar. Enligt Justitieminister Morgan Johansson ska en ny lag vara på plats senast 2020.

klar

Artikellänk är kopierad

De anmälda bedrägerierna som rör id-handlingar har ökat i Sverige, och enligt polisen finns ett stort antal falska identitetshandlingar i omlopp. Ofta används de falska id-handlingarna för att utnyttja välfärdssystemet, till exempel genom att en person har flera olika identiteter i folkbokföringen, rapporterar Sveriges radios Ekot.

– Vi har sett att det här med förfalskat id, det är ofta en väg in för att kunna begå ganska stora bedrägeribrott och att till exempel ta del av olika bidrag och ersättningar som man inte har rätt till. Det här är en av åtgärderna för att förebygga brott mot välfärden, säger justitieminister Morgan Johansson, till Ekot.

Regeringen tillsätter idag därför en utredning som ska föreslå åtgärder för att minska fusket. Morgan Johansson vill ha en ny lag på plats senast 2020.

Det finns totalt 14 instanser i Sverige som får utfärda id-handlingar, och nu vill regeringen att de ska bli färre. Kanske kan det komma att bli så att en ensam myndighet blir ansvarig för att utfärda id-handlingar.

– Utredaren får analysera detta, hur det ska kunna begränsas och hur långt man i så fall ska gå. Men det är en del av problemet, att vi har så många olika sorters id-handlingar och att en del av dem är lätta att förfalska, säger Johansson.

Inga-Lill Askersjö, justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen, kommer att vara ansvarig för utredningen. Bland annat kommer man att titta på möjligheten att till exempel föra in information om fingeravtryck och ansiktsform i id-handlingar, så kallad biometrisk information.

Planen är att utredningen ska vara klar 2019, och att den nya lagen ska börja gälla 2020. Morgan Johansson tror att en ny lag skulle ha brett stöd i riksdagen.

– Alla vill medverka till att minska riskerna för den här typen av brott och bedrägerier.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro