ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska regeringen tvinga tusentals flyktingar att lämna Sverige

Johan Wikén · 3 Dec 2015
Uppdaterad 3 Dec 2015
Anders Ygeman, S, säger att regeringen förhandlar om återvändaravtal med flera länder.

Anders Ygeman, S, säger att regeringen förhandlar om återvändaravtal med flera länder. Foto: TT


Regeringen vill att asylsökande som har fått avslag ska lämna landet snabbast möjligt. Därför planeras nu en rad åtgärder för att skynda på avvisningsärenden.

klar

Artikellänk är kopierad

Totalt 22 000 människor som har fått avslag på sina asylansökningar och ska avvisas tros befinna sig i Sverige, rapporterar DN. Regeringen vill att de ska lämna landet snarast möjligt. En kraftsamling görs nu för att skynda på ärendena.

• Polisen och regeringen tittar på flera olika åtgärder som skulle kunna förenkla arbetet med att avvisa människor. Ett åtgärdsförslag handlar om att stationera poliser i länder där byråkratin kan vara ett hinder för avvisningar, poliserna skulle i så fall fungera som sambandsmän när människor ska skickas tillbaka.

– I princip alla andra EU-länder arbetar på det sättet, säger Patrik Engström, gränspolischef på polisens Nationella operativa avdelning, till DN.

LÄS MER: Asylsökande gick i kärlekståg – för att tacka Sverige

• Antalet poliser som arbetar med avvisningar ska ökas kraftigt. Polisen i region syd ska fördubbla antalet. Totalt ska 150 poliser i regionen jobba med avvisningar när rekryteringen är genomförd, enligt DN.

• Den afghanska presidenten Ashraf Ghanis besöker Sverige på fredagen. Regeringen förhandlar om ett återvändaravtal med landet. Målet är att nå en överenskommelse på sikt. Inrikesminister Anders Ygeman har inte varit med i de aktuella förhandlingarna, men han har varit i samtal i samma ärende med andra länder.

– Ibland kan det behövas diplomatiska samtal och påtryckningar på länder. Där har jag engagerat mig genom att prata med Tunisiens utrikesminister när han var här, jag har samtalat med Algeriets ambassadör här i Sverige och jag försöker få till stånd ett möte med Marockos representant i Sverige – men det har varit lite svårt, säger han till DN.

►LÄS MER: Flyktingmottagandet – så funkar det att vara asylsökande

• Ett annat förslag för att förenkla avvisningar går ut på att en polis ska kunna vara med när Migrationsverket ger avslag till asylsökande.

– Då kan polisen påbörja sin utredning och göra en bedömning om det behövs tvångsmedel redan från början, säger Patrik Engström på polisens Nationella operativa avdelning till DN.

Som det ser ut nu kan det gå månader innan polisen blir inkopplad.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro