ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska segregationen byggas bort i förorten

Isabel Nilsson och Rebecca Bergmark · 10 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
KLICKA PÅ GRAFIKEN FÖR ATT GÖRA DEN STÖRRE

KLICKA PÅ GRAFIKEN FÖR ATT GÖRA DEN STÖRRE


klar

Artikellänk är kopierad

I Fittja finns i dag inte en enda bostadsrätt och i Tullinge är hyresrätterna få. Majoriteten av alla med utländsk bakgrund bor i norra Botkyrka, medan de med svensk bakgrund dominerar i den södra delen. Nu görs ett försök att ändra på detta. Radhus och villor ska byggas i Fittja och hyresrätter i Tullinge. Men Simon Safari tror inte att det löser problemen.– I grunden handlar det om oförståelse för andra kulturer. Därför väljer svenskarna inte att bo i norra Botkyrka, säger han.Botkyrkapartiets ordförande Ulla Ludvigsson är kritisk till hanteringen av nyanlända. Uppdelningen mellan ”svenskar” och invandrare uppstår när asylsökande flyttar dit släktingarna bor. Därför vill partiet stoppa detta.– Det som sker i norra Botkyrka påminner mig om apartheid. Invandrare bor på samma ställe med sämre förutsättningar, säger hon.Medelinkomsten för arbetande i Tullinge är mer än dubbelt så hög som i Fittja. – Flyktingar har sällan 1 miljon kronor att köpa bostad för, säger Katarina Berggren, kommunstyrelsens ordförande, (S). För tio år sedan startades storstadssatsningen i syfte att minska den etniska åtskillnaden. Ett av målen som Botkyrka kommun utformade var att erbjuda ett varierat boende. Trots detta har ingen förändring ägt rum förrän nu.– Vi är på god väg att nå målet från storstadssatsningen, men det är processer som tar tid eftersom privata aktörer inte velat investera i nybygge tidigare, förklarar hon.

Ann-Christin Steen gick mot strömmen och flyttade från villan i Tullinge till ett höghus i Alby. – Det får inte vara för svenskt, säger hon om sitt beslut.
Ann-Christin Steen gick mot strömmen och flyttade från villan i Tullinge till ett höghus i Alby. – Det får inte vara för svenskt, säger hon om sitt beslut.Foto: Urban Brådhe
Gabriel Delpiero öppnade en grill i södra Botkyrka.
Gabriel Delpiero öppnade en grill i södra Botkyrka.Foto: Rebecca Bergmark

Hon lämnade villan för höghusbetongen

Ann-Christin Steen sålde villan i Tullinge för att bo i höghusen i Alby. Basman Yousif från Norsborg bor i hyresrätt. Hon har bott där i 15 år och känner de flesta i området.  – När jag var liten fanns det få invandrare och många svenskar. Nu är det tvärtom.Hennes teori om varför svenskarna inte vill bo i norra Botkyrka är att media har gett en negativ bild av området. En annan svensk som bor i norra Botkyrka är Ann-Christin Steen. Hon lämnade villan i Tullinge för Albys höghus. Här trivs hon bra bland olika nationaliteter. Hon skulle vantrivas av att bo i ett helsvenskt område. – Det får inte vara för svenskt, säger hon.Konsekvenserna av att svenskar och invandrare bor var för sig tror hon kan leda till brist på förståelse för andra kulturer. Ann-Christin har levt i länder som Venezuela, Algeriet och Zambia. Där umgicks hon främst med andra svenskar. På samma sätt tror hon att invandrare söker sig till sina landsmän när de är i ett främmande land. Gabriel Delpiero gjorde ett annat val och lämnade norra Botkyrka för att bo bland svenskarna i södra Botkyrka. Han äger den lilla hamburgergrillen nära Tumba gymnasium.– Problemen i Botkyrka beror på att det är för många invandrare. Invandrarna i Botkyrka kan oftast inte tala så bra svenska och då är det svårt att få jobb.

klar

Artikellänk är kopierad

Isabel Nilsson och Rebecca Bergmark
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro