ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska skoleleverna testas för narkotika

Andreas Jelvefors · 4 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Skulle du gå med på ett drogtest?
  Tommy Löfberg, 16:– Ja, absolut. Det är ju bara de som inte vill testa sig som man tror tar droger. 
  Erika Svensson, 16:– Ja, det finns ingen anledning att inte göra det. Jag tycker att det ska vara obligatoriskt.
Skulle du gå med på ett drogtest? Tommy Löfberg, 16:– Ja, absolut. Det är ju bara de som inte vill testa sig som man tror tar droger. Erika Svensson, 16:– Ja, det finns ingen anledning att inte göra det. Jag tycker att det ska vara obligatoriskt.Foto: Jenny Maria Nilsson

Utan konkret misstanke ska nu skolelever slumpvis väljas ut för drogtest i Landskrona. Fler kommuner väntas följa efter. Utan att föräldrarna kontaktas ska högstadielever i Landskrona plockas ut slumpvis för att drogtestas från och med i höst. Kissprov ska avslöja om eleven tar narkotika. Vägrar eleven ringer skolsköterskan föräldrarna. Drogtest är sedan tidigare möjliga att göra på elever med klar indikation på missbruk.– Men slumpvisa drogtest har inte prövats på svenska grundskolor tidigare och eftersom vi kan göra det till en ringa kostnad tycker vi att det är värt att pröva, säger Lisa Flinth (fp), ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Landskrona.

Beslut togs i nämnden i onsdags kväll och Sverigedemokraternas tre representanter blev tungan på vågen. Nu väntas fler kommuner följa efter.– Det tror och hoppas jag. I bland annat Upplands Väsby har det tidigare varit på gång inom gymnasie­-skolan. Men då ville man av­kräva test från alla, vilket strider mot lagen, säger Per Johansson, förbundssekreterare i Riksförbundet Narkotikafritt samhälle.Han fortsätter:– Kommuner som undersökt möjligheten har hittills hamnat i en återvänds­gränd genom att försöka göra testen obligatoriska. Här har Landskrona hittat en mjuk väg genom att låta det vara frivilligt.

Försök görs i höst på Sand­åkerskolan och faller det väl ut ska alla kommunens grundskolor omfattas från och med 2009. 

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro