ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska slöseriet med skattepengar stoppas

metro · 28 Aug 2012
Uppdaterad 28 Aug 2012
Justitieminister Beatrice Ask (M) reagerar nu efter den senaste tidens  slöseri från myndigheter och stiftelser.

Justitieminister Beatrice Ask (M) reagerar nu efter den senaste tidens  slöseri från myndigheter och stiftelser. Foto: Janerik Henriksson/SCANPIX


Nästan dagligen avslöjas nytt slöseri från myndigheter och stiftelser i Sverige. Nu reagerar justitie-minister Beatrice Ask och begär en ordentlig redovisning.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter sommarens uppsjö av avslöjanden om statligt slöseri kräver nu flera partier att regeringen agerar, visar en rundringning som Metro gjort.

– Det behövs tydliga riktlinjer och styrning inom myndigheterna. Regeringen har ett ansvar för detta, säger Morgan Johansson (S), ordförande för justitieutskottet.

Slöseriet med skattepengar på statliga myndigheter och stiftelser har blivit en följetong i pressen, senast med Metros avslöjanden om KK-stiftelsen och DN:s rapportering i går om en Säpofest med James Bond-tema – för över 5 000 kronor per person.

Den senare fick i går justitieminister Beatrice Ask att reagera.

– Det är viktigt att regler följs och därför har jag begärt en ordentligt redovisning av det här, säger hon till TT.

Mehmet Kaplan, gruppledare för Miljöpartiet, tycker att det är dags för statsminister Fredrik Reinfeldt att markera mot myndigheterna.

– Det är viktigt att regeringschefen, som har det övergripande ansvaret, är tydlig med vad han förväntar sig, säger han till Metro.

Krister Hammarbergh (M), ledamot i justitieutskottet, menar däremot att ansvaret ligger hos respektive myndighet.

– Ansvaret för användandet av skattepengar ligger hos en lång rad olika beslutsfattare. Det finns ett regelsystem på plats som var och en har en skyldighet att följa.

LÄS MER: 14,7 miljoner för festernas fest

Hur ska partierna lyckas stävja slöseriet med skattepengar?

Lena Olsson 

ledamot i justitieutskottet (V)

”Regeringen måste styra verken mycket hårdare. Det kan man göra via direktiv eller regleringsbrev. Det ska vara mycket striktare riktlinjer för hur representation får gå till. Regeringen kan säga upp myndighetschefer – det är en möjlighet som kan användas mer.”

Morgan Johansson

ordförande justitieutskottet (S)

”Det behövs tydliga riktlinjer och styrning inom myndigheterna. Regeringen har ett ansvar för detta. Sedan gäller det naturligtvis att myndigheterna tillämpar de regler som finns. Det är alltid allvarligt när skattemedel används på ett slösaktigt sätt.”

Mehmet Kaplan

gruppledare (MP)

”I några av ärendena verkar det som man brutit mot de regler som faktiskt finns. Å andra sidan går det inte att reglera allt, utan mycket bygger på sunt förnuft och etik. Det är viktigt att regeringschefen, som har det övergripande ansvaret, är tydlig med vad han förväntar sig.”

Michael Arthursson

partisekreterare (C)

”Jag vet inte om det behövs skärpta regler och skärpt styrning generellt. Det kan ju vara så att det finns ett bra regelverk, men att det inte följs. Då handlar det snarare om att det behövs ett bättre arbetssätt och bättre uppföljning från myndighetsledningarnas          sida.”

Nina Larsson 

partisekreterare (FP)

”Det finns redan både lagar och regler som talar om hur en myndighet ska bete sig. En skärpning blir verkningslös om regeln ändå åsidosätts. Vi har           i Sverige traditionellt ett högt förtroende för våra myndigheter, om vi vill upprätthålla det krävs omdöme och ansvar för varje skattekrona.”

Krister Hammarbergh

ledamot i justitieutskottet (M)

”Ansvaret för användandet av skattepengar ligger hos en lång rad olika beslutsfattare. Det finns ett regelsystem på plats som var och en har en skyldighet att följa. Man bör kunna ställa krav på gott omdöme hos dem som fått förtroendet att fatta beslut.”

Emma Henriksson

gruppledare i riksdagen (KD)

”Redan under förra mandatperioden inleddes på KD:s initiativ ett värdegrundsarbete inom statlig förvaltning. De brister som nu kommit fram visar att det arbetet verkligen behövs. Självklart ska lagar och regler följas av myndigheterna och pengarna ska tjäna medborgarna.”

Björn Söder 

partisekreterare (SD)

”En myndighet måste kunna bjuda ut sin personal på julbord, men här har gränserna passerats med råge. Uppenbarligen behöver regel- systemet ses över, och styrningen av myndigheterna bli hårdare. Anslagen ska inte användas till glitter- och glamourfester.”

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro