ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska Södertäljes unga få chansen att jobba

Viktor Bendz · 3 Jun 2012
Uppdaterad 3 Jun 2012
Malin Östling, 22, jobbar just nu på Scanias lager. Hon fick jobb genom ett samarbete mellan kommunen, Scania och ett bemanningsföretag. – Ungefär hälften har jobb, hälften är arbetslösa, säger hon om sin kompiskrets.

Malin Östling, 22, jobbar just nu på Scanias lager. Hon fick jobb genom ett samarbete mellan kommunen, Scania och ett bemanningsföretag. – Ungefär hälften har jobb, hälften är arbetslösa, säger hon om sin kompiskrets. Foto: Gustav Gräll


klar

Artikellänk är kopierad

För att minska ungdomsarbetslösheten i Södertälje har kommunen tillsammans med storföretag bildat bemanningsföretaget Telge tillväxt. – Det är ett nytt sätt för att ungdomar att få arbetslivserfarenhet, säger vd:n Harry McNeil. Malin Östling, 22, var arbetslös till och från i ett år. För en månad sedan fick hon en tillfällig anställning på Scanias lager tack vare bemanningsföretaget Telge Tillväxt, som ägs av kommunen och storföretag som Coop, Folksam och Scania. – Det gav mig så mycket möjligheter att utvecklas på alla möjliga sätt, säger hon om hjälpen hon fått av bemanningsföretaget.

10,4 procent av ungdomarna saknar jobb i Södertälje. Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) är väl medveten om det och lägger stor del av skulden på regeringen. Men det finns ljusglimtar. – Vi har en jättehög ungdomsarbetslöshet. Telge Tillväxt är något vi har hittat på som fungerar hyggligt och har gett en del ungdomar jobb, säger hon och fortsätter: – Varenda ungdom som kommer ut ur arbetslöshet och in i jobb eller utbildning – deras liv förändras ju. Det är verkligen lovvärt.

Närmare bestämt 150 ungdomar har gått från arbetslöshet sedan satsningen startade i februari förra året. 72 procent av dem som slutar börjar studera, resten får jobb eller – åtminstone fått ett års erfarenhet. – Vi anställer personer som har varit arbetslösa, de får jobba med olika uppdrag inom kommunen och se vad de kan och vad de vill göra. Ofta går det bra, som för Malin till exempel, säger Telge Tillväxts vd Harry McNeil.

klar

Artikellänk är kopierad

Viktor Bendz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro