ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska svensk trafik bli smartare

Aron Andersson · 23 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Trafikköer är kanske ett minne blott. Med framtidens teknik kan det bli lättare att planera sin resa och därigenom undvika de värsta trafikstockningarna.

Trafikköer är kanske ett minne blott. Med framtidens teknik kan det bli lättare att planera sin resa och därigenom undvika de värsta trafikstockningarna. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Utvecklare kan använda dagens teknik, som 3 G eller wi-fi, för att utveckla framtidens intelligenta transportsystem. Klicka på bilden för större version
Utvecklare kan använda dagens teknik, som 3 G eller wi-fi, för att utveckla framtidens intelligenta transportsystem. Klicka på bilden för större version

Bilar som pratar med varandra ska förhindra olyckor och göra din resa smidigare. En ny teknik som påminner om wi-fi låter fordon kommunicera på nära håll.– För 30 år sedan började vi koppla ihop datorer, i dag kan vi se hur det har revolutionerat våra liv. Nu försöker vi koppla ihop bilar med varandra. Vi tror att det kommer att bli väldigt populärt i användbara situationer, säger Zeljko Jeftic, projektansvarig på Cooperative Vehicle-Infrastructure Systems (CVIS).Det är ett EU-initierat forskningsprojekt, som involverar över 60 aktörer. Med hjälp av tekniken kan exem­pelvis trafikljus fungera bättre om de vet exakt hur många bilar som närmar sig korsningen. Och du kan bli förvarnad ifall en bil framför dig bromsar in.– I dag krävs det kameror och sensorer, vilket är mycket dyrare, säger Zeljko Jeftic.

Han nämner också möjligheter som att koppla ihop bilarna med ­mobilnätet och i sociala nätverk.– Om du står på Sveavägen i Stockholm och ska hem kanske du kan skicka ut en för­frågan till bilar i närheten. Då skulle det kunna finnas ett system liknande de på nätverks­sajter där du kan betyg­sätta olika förare.

Svenska Makewave är delaktiga i projektet och har utvecklat vad som bäst kan beskrivas som ett operativsystem för ITS-tjänster. Systemet är specialanpassat för projektet men heter i vanliga fall Knopflerfish. Det används även i flera smarta hus.– Vi har hållit på i tio år. Vår implementation var basen i Ericssons smarta hem-satsning men först nu börjar marknaden mogna, säger Christer Larsson, vd för Makewave.De kommer att göra sin plattform tillgänglig för alla på samma sätt som Apple släppt in flera ut­vecklare för App Store och förhoppningen är att utbudet på ITS-applikationer i bilen i framtiden kommer att vara lika stort.

Än kan det dock dröja år innan tekniken finns tillgänglig för konsumenter. Fordonskrisen har dessutom påverkat utvecklingen och planerna för utrullning.– Före krisen fanns det en tro att systemen skulle finnas 2015. Vi måste se lite grann hur de planerna på­verkats men det kommer inte att ta 30 år, säger Zeljko Jeftic.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro