ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska Sverige klara pressen

Mikael Hellmyrs · 17 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

Avgörande EM-kvartsfinal och massor av press på spelarna – då kan nerverna bli en lika svår mot­ståndare som ryssen.– Ändra inte rutinerna, råder Johan Plate. En fotbollsspelare står och stretchar när en annan kliver in på toaletten och spyr. – Jag är så jävla nervös, säger Zlatan Ibrahimovic.

I boken ”Zlatan är Zlatan” framkommer att storstjärnan har nerver och en gång spydde före match, något som drabbat många toppidrottare.

Mentale rådgivaren Johan Plate och idrottspsykologen Åke Fjellström tror dock att de svenska spelarna klarar pressen mot Ryssland. – Trots att Stoor drar ner snittet har svenskarna spelat i snitt 50 landskamper. Rutinen är en stor fördel här och svenskarna är vana att spela stora matcher. Dessutom har de allt i egna händer, säger Johan Plate.

Åke Fjellström håller med. – Pressen ligger på Ryssland. De har ett yngre lag med orutinerade spelare som sällan spelat stora matcher.

Johan Plates och Åke Fjellströms bästa råd till landslagsledning och spelare är: Ändra inte matchrutinerna. Det får hjärnan och kroppen att reagera på ett konstigt sätt.

Blir man nervös är det bra att ta en liten promenad och få luft. Fysisk aktivitet är alltid bra vid nervositet.

Fans under Sveriges premiärmatch mot Trinidad-Tobago i VM 2006. I kväll blir det nervöst igen.
Fans under Sveriges premiärmatch mot Trinidad-Tobago i VM 2006. I kväll blir det nervöst igen.
Johan Plate.
Johan Plate.

... och så ska du klara trycket

Inte bara spelarna är pressade – du är en av över tre miljoner nervösa tittare i kväll.– Det blir nervösare för oss framför tv:n än för de svenska spelarna mot Ryssland, säger idrottspsykologen Åke Fjellström.

Under fotbolls-VM i Tyskland 2006 stod hjärtinfarkterna som spön i backen. Antalet drabbade tyskar mer än fördubblades när hemmanationen spelade jämfört med spellediga dagar, visar en studie publicerad i The New England Journal of Medicine. Men att hinka i sig tio öl eller att knapra i sig lugnande ta­bletter är inte rätt medicin för att lugna prövade nerver. Åke Fjellström har däremot lösningen.

• Jaga inte upp dig för mycket.

• Ät något gott.

• En öl är okej men för många gör att omdömet tappas och nervositeten förstärks.

• Se matchen som en spännande film där du inte vet slutet.

Eller som mentale rådgivaren Johan Plate säger:– Blir man för jävla spänd får man ta en kopp kaffe. Det lugnar.

klar

Artikellänk är kopierad

Mikael Hellmyrs
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro