ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska Sverige stoppa Spaniens storstjärnor

Anders Göransson · 13 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Den spanska superduon, David Villa och Fernando Torres, kommer att ge den svenska backlinjen fullt jobb i morgon. 

Den spanska superduon, David Villa och Fernando Torres, kommer att ge den svenska backlinjen fullt jobb i morgon.  Foto: SCANPIX


Bojan Djordjic: Torres snäppet vassare än Villa

klar

Artikellänk är kopierad

Före turneringen snackades det om Fernando Torres. Nu talar alla om David Villa. Tillsammans bildar de EM:s just nu vassaste anfallsduo.

– De har både speeden och tekniken. De är otroligt svåra att stoppa om de får rätt bollar, säger Bojan Djordjic, mittfältsstjärna i AIK och älskare av teknisk anfallsfotboll.

Tidigare har Spaniens landslag ofta valt att spela men en forward, men nu har förbunds­kapten Aragonés tänkt om. För trots att Torres och Villa bägge är typiska djupledslöpare har de fungerat utmärkt ihop.– Det beror på att Spaniens mittfältare är så spel­skickliga att de hittar genomskärare och instick hela tiden. Därför funkar det med två forwardar som är ganska lika varandra.

Efter Torres ­maka­lösa säsong med Liverpool har många tippat ho­nom som vinnare i EM:s skytteliga. Men i premiär­mat­chen mot Ryssland var det Villa som gjorde tre mål och lade sig i skyttetopp.

Bojan håller ändå Torres som den bättre av dem.– Han är snäppet vassare, för han är något mer komplett än Villa.

Förutom farten och tekniken är det tajmingen hos duon som imponerar mest.– De vet exakt när passningarna kommer och kan ligga precis på gränsen till offside. Kan man tajma löpningar och samtidigt har den speeden – då blir det omöjligt för vilken världsback som helst att hänga med.

Johan Mjällby: Mittfältet är nyckeln till matchen

Han påminner om kvalmatchen på Råsunda för två år sedan – den som Sverige vann med 2–0. Bäst på plan: mittbacken Petter Hansson.Receptet den gången var ett aggressivt försvarsspel kombinerat med vassa kontringar. Villa och Torres fick ofta passningarna felvända och lyckades inte komma loss.– De går att stoppa igen, det tror jag både Petter och Olof Mellberg är övertygade om. Det gäller att ligga på rätt sida och komma väldigt snabbt upp i press på dem så att de inte får komma rättvända mot dig.När det gäller speed är de svenska mittbackarna chanslösa, men det behöver inte vara avgörande. Johan Mjällby tar sig själv som exempel.– Jag var inte världens snabbaste, men jag visste att jag klarade av Michael Owen, som ansågs supersnabb, om jag bara tog några meters djup och var lite smart mot honom. Olof och Petter är så pass rutinerade och har dess­utom klarat av det förut.Men nyckeln till matchen finns, enligt Mjällby, på mittfältet. Sveriges centrala mittfältare får inte ge fria ytor åt spanska passningsgenier som Xavi, Iniesta och Fàbregas.– Mardrömsscenariot är att Spaniens mittfält dominerar fullständigt, att vi inte hinner komma in i press och att det går för fort för vårt mittfält. Då får spanjorerna extra tid och kommer att kunna ge Villa och Torres väldigt mycket proviant, mycket att föda på.

Nyckelpositionerna

Målvakt

Andreas Isaksson. Mjällby: ”Han kommer att få betydligt mer att göra än mot Grekland. Måste spela på topp om Sverige ska klara det här. För att gå långt i det här mästerskapet behöver vi en målvakt som gör det där lilla extra.”

Mittbackar

Olof Mellberg och Petter Hansson. Mjällby: ”Nyckeln är att ligga väldigt tätt på Villa och Torres och hjälpa varandra som mittbackar ska göra. När passningen kommer måste den ene mittbacken komma väldigt snabbt upp i press, medan den andre tar några meters säkerhet om Villa eller Torres går förbi den förste mittbacken. Spanjorerna får inte komma rättvända med bollen, för de är rätt explosiva, speciellt Torres.” 

Centrala mittfältet

Anders Svensson och Daniel Andersson. Mjällby: ”Måste spela aggressivt och skära av passningsvägarna för de spanska mittfältarna – det är en ­avgörande faktor. Torres och Villa tycker inte om att få passningar felvända. Mardrömsscenariot är att vårt mittfält inte hinner med. Får Iniesta och Xavi tid att slå sina instick och genomskärare – då är det inte lätt att stoppa Spaniens offensiv. Jag tror att Lagerbäck satsar på Anders Svensson och Daniel Andersson igen.” 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro