ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska UD rädda de två svenskarnas liv

Leif Oldenburg · 16 Aug 2011
Uppdaterad 16 Aug 2011
De svenska journalisterna Johan Persson, 29 och Martin Schibbye, 30, ställs inför rätta i Etiopien i morgon. De riskerar stränga straff för att ha rört sig med rebeller. Samtidigt jobbar svenska myndigheter i det tysta för att få hem dem så fort som möjligt.

De svenska journalisterna Johan Persson, 29 och Martin Schibbye, 30, ställs inför rätta i Etiopien i morgon. De riskerar stränga straff för att ha rört sig med rebeller. Samtidigt jobbar svenska myndigheter i det tysta för att få hem dem så fort som möjligt.


I morgon ställs de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson inför rätta i Etiopien. De riskerar stränga straff för påstådda terrorbrott. Samtidigt kämpar UD i det tysta för att få hem dem Professor: Tyst diplomati är nog den enda vägen att gå – rent juridiskt ser det inte bra ut”.

klar

Artikellänk är kopierad

En snabb transport till flygplatsen och hemresa till Sverige – eller ytterligare två månader i häkte med ett hot om dödsstraff hängande över sig. Det är vad som väntar de fängslade svenska journalisterna Johan Persson, 29, och Martin Schibbye, 30, när de ställs inför domstolen i Etiopiens huvudstad Addis Abeba i morgon. Bakom kulisserna arbetar den svenska diplomatin för att få hem svenskarna så fort som möjligt. – Det är en bra strategi. Tyst diplomati är nog den enda vägen att gå. Rent juridiskt ser det inte bra ut för svenskarna, säger Kjetil Tronvoll, professor vid International Law and Policy Institute i Oslo och expert på etiopisk lagstiftning. Svenskarna har redan undertecknat ett erkännande om att de gått över gränsen illegalt. – Om det hade varit den enda anklagelsepunkten skulle de ha varit hemma för flera veckor sedan, säger Kjetil Tronvoll. Den förundersökning som just nu pågår handlar om brott mot antiterrorlagen. Enligt Tronvoll är lagen vag och innefattar det mesta som kan uppfattas som kritik mot regimen. Dödsstraff ingår i straffskalan – men verkställs sällan. – En bonde som vräker ur sig något nedsättande om regeringen kan dömas enligt antiterrorlagen. Och journalister som skriver ”destabiliserande” artiklar hotas av fängelsestraff på upp till tio år. De anklagelser som riktas mot svenskarna är betydligt allvarligare än så. De har tagit sig över gränsen illegalt tillsammans med rebellerna och även burit deras material. Johan Persson finns till och med på en bild med ett automatvapen i handen – förmodligen ett skämt men i domstolens ögon är det allvarligt. – Domstolen har alla bevis för att döma ut ett hårt straff enligt antiterrorlagen. Det som kan rädda svenskarna nu är tyst diplomati, säger Kjetil Tronvoll. Ändå sedan journalisterna greps har svenska myndigheter arbetat bakom kulisserna. Ambassaden i Addis Abeba har fått direktiv om att inte uttala sig utan hänvisar till UD och utrikesminister Carl Bildt har varit mycket försiktig i sina medieuttalanden. Även svenskarnas vänner och anhöriga har på omvägar ombetts att vara försiktiga i sina uttalanden. De svenska diplomaterna har flera kort att spela med: Det svenska biståndet. Förra året uppgick biståndet till 243 miljoner kronor. Handelsutbytet. Sverige exporterar maskiner, fordon och telekomutrustning och importerar framför allt kaffe. Storföretag som Atlas Copco, Scania och Volvo Lastvagnar är verksamma i Etiopien. Etiopiens framtoning. Två svenskar i etiopiskt fängelse under lång tid sätter fokus på bristen på mänskliga rättigheter i landet. Det kan vara bekvämast att skicka hem svenskarna och glömma hela historien. En sak är säker – svenskarnas öde avgörs inte i rättssalen. – Den tysta diplomatin kommer att avgöra det   här fallet, säger Kjetil Tronvoll.

Marin Schibbye och Johan Persson får regelbundna besök av personal från den svenska ambassaden i Addis Abeba. Enligt UD mår svenskarna förhållandevis bra. – De är fysiskt friska men självklart lever de under hård psykisk press, säger UD:s presschef Cecilia Julin. Ambassadpersonalen har med sig mat, kläder, toalettartiklar och böcker. Svenskarna är ensamma i sin cell och behandlas enligt UD väl. De har fått hjälp att anlita ett eget juridiskt ombud.

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro