ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska unga nyanlända lära sig om sex

Linnea Bergman · 11 Sep 2017
Uppdaterad 11 Sep 2017
Med hjälp av en vägledning ska vuxna få stöd i att prata om frågor som rör ämnen som sex och relationer med unga nyanlända.

Med hjälp av en vägledning ska vuxna få stöd i att prata om frågor som rör ämnen som sex och relationer med unga nyanlända. Foto: Alamy.


Nu ska vuxna bli bättre på att prata med unga nyanlända om sex. Det genom en ny vägledning som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tagit fram.

klar

Artikellänk är kopierad

Bristande kunskap om rätten till sin egen kropp, en annan syn på vilka rättigheter och skyldigheter man har som ung och svårigheter att prata om sex. Så kan verkligheten se ut för en del unga nyanlända.

Samtidigt kan det vara svårt för vuxna att veta hur de ska närma sig de här frågorna.

Vägledningen ”Youmo i praktiken” släpps under måndagen efter ett regeringsuppdrag. Den riktar sig till vuxna som kommer i kontakt med unga nyanlända och är en vägledning i hur man samtalar om frågor som rör hälsa, sexualitet och jämställdhet.

– Vi har sett ett stort behov hos unga att få mer kunskap och ett stort behov bland de vuxna att få hjälp och stöd i hur man pratar om de här frågorna, säger Lena Nyberg, generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF.

Enligt Lena Nyberg bemöts ofta unga nyanlända i sin roll som nyanlända, och inte lika ofta i sin roll som unga. Deras behov kan se annorlunda ut än äldre personers behov. Precis som andra unga är de ofta nyfikna på sex och kärlek.

– Här kan det finnas kulturkrockar om man kommer från länder med andra seder och bruk. Då måste man få hjälp och stöd kring vad man har för rättigheter och skyldigheter och hur ser det ut i Sverige, säger hon.

Nyanlända unga är ingen homogen grupp. Men det kan finnas en del unga som förbjuds att ha sex innan äktenskapet, inte får bestämma vem de ska gifta sig med och lever med en hedersproblematik.

– Då är det viktigt att de ungdomarna får veta att de kan säga nej, hur lagen ser ut och att det inte är någonting de måste acceptera.

Samtidigt har sexuella ofredanden diskuterats flitigt de senaste åren, och en del ärenden har kopplats till nyanlända ungdomar. Vägledningen blir en del i arbetet med att förebygga sexuella övergrepp.

– En av många delar är att resonera med unga tjejer och killar kring vad man får och inte får göra, säger Lena Nyberg.

Sedan våren 2017 finns även webbsidan youmo.se som Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tagit fram tillsammans med den webbbaserade ungdomsmottagningen UMO. En sajt som har huvudfokus på sexuell och reproduktiv hälsa och är riktad till unga nyanlända. Sajten finns förutom på svenska även på dari, tigrinska, somaliska, arabiska och engelska.

Framsidan på vägledningen som släpps under måndagen.
Framsidan på vägledningen som släpps under måndagen.
klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro