ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska vården i Stockholm räddas i sommar

Josefin Svenberg · 13 Maj 2014
Uppdaterad 13 Maj 2014

För att kunna hålla fler vårdplatser öppna i Stockholms läns landsting i sommar skjuter de styrande allianspartierna till 60 miljoner kronor, som bland annat ska ges i ersättning till vårdpersonal som väljer att flytta sin semester. Oppositionen: Väldigt kortsiktig lösning”.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: TT

Sommarsatsningen som allianspartierna i Stockholms läns landsting presenterade på torsdagen består av 60 miljoner kronor, där tre miljoner ska användas till information och övriga 57 för att hålla fler vårdplatser öppna.

– Direkt efter förra sommaren började man arbeta inför sommaren 2014, och man har kommit en bra bit på väg, men vi vet att det även kommer behövas lösningar som ligger utanför sjukhusens ekonomiska ramar, menar finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M).

► Facket: Krisen i vården kan bli värre i sommar

– Vi har i dag bekymmer med att vårdplatser är stängda eftersom sjukhusen inte kan rekrytera sjuksköterskor. De här pengarna ska stimulera den att ha fler vårdplatser öppna, exempel genom att försöka få nyckelpersoner att ändra på sina semestrar. Men det är upp till sjukhusledningarna att bestämma exakt vad man gör, säger Torbjörn Rosdahl (M).

Oppositionsborgarrådet Helene Hellmark Knutsson (S) säger att hon välkomnar alla satsningar på sjukvården, men kritiserar den styrande alliansen för att vara sent ute.

– Med bara två och en halv vecka kvar till juni och semestrarna sätter igång, är det svårt att se att det ska tillkomma mycket ny personal nu. Risken är att pengarna snarare kommer användas till att få den ordinarie personalen att jobba övertid eller minska sina semestrar. Det är en väldigt kortsiktig lösning, som gör att personalen inte får den återhämtning som de behöver. Sommarplaneringen måste vara långsiktig och påbörjas i tid, menar Helene Hellmark Knutsson (S).

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro