ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska världens länder lockas till klimatavtal

Ola Jacobsen · 1 Dec 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Barn leker på stranden i Cancún, där årets klimatmöte hålls.

Barn leker på stranden i Cancún, där årets klimatmöte hålls. Foto: AP Photo/Israel Leal


klar

Artikellänk är kopierad

Kenneth Möllersten.
Kenneth Möllersten.

Sverige jobbar för bindande utsläppsavtal på klimatmötet i Mexiko. Därför satsar regeringen 1,4 miljarder kronor på klimatprojekt i fattiga länder. Energimyndigheten: ”En fungerande marknad för utsläppsreduktioner gör att i-länder vågar gå längre i sina åtaganden”.

Just nu pågår klimatförhandlingar i Mexiko där världens länder försöker komma överens om gemensamma spelregler för utsläpp av växthusgaser.

De länder som vill släppa ut mer växthusgaser än vad de åtagit sig inom ramen för Kyotoprotokollet kan klara av det genom att köpa utsläppsreduktioner från så kallade CDM-projekt.

Men trots att Sverige inte riskerar att spräcka sina utsläppstak har regeringen valt att delta i handeln. Anledningen: för att bidra till dess utveckling.– Det är viktigt att det finns en fungerande marknad för utsläppsreduktioner. U-länder tillförs kapital från i-länder för investeringar som bidrar till hållbar utveckling. Samtidigt kan i-länder som känner att de håller på att missa sina åtaganden ganska snabbt förvärva utsläppreduktioner från projekt i u-länder. Det gör att i-länder vågar gå längre i sina åtaganden, säger Kenneth Möllersten på Energimyndighetens klimatenhet.

Möjligheten att kompensera för stora inhemska utsläpp av växthusgaser genom köp av utsläppsreduktioner ska alltså bland annat bidra till att i-länder vågar gå med på lägre utsläppstak.

Brasilien, Indien och Kina har varit snabba med att starta stora projekt för utsläppsreduktion. Men de stora och billiga projekten har skapat ett problem då de minsta och fattigaste länderna har börjat ifrågasätta varför de ska stödja systemet när de inte själva får del av det. – Därför satsar Sverige särskilt på projekt i de här länderna. För att få dem att känna sig delaktiga, att det finns något för dem att vinna också. Det finns många små fattiga länder och deras röst är väldigt betydelsefull för det internationella miljöarbetet, säger Kenneth Möllersten.

Anna Åkerlund.
Anna Åkerlund.

Benin får solel i unikt projekt

Hittills i år har Energi­myn­digheten skrivit tolv nya avtal om förvärv av utsläppsreduktioner från CDM-projekt. Det senaste är i ett solenergiprojekt  på 20 megawatt i Benin i Västafrika. – Projektet är unikt därför att Benin är ett av världens minst utvecklade länder, säger Anna Åkerlund, projektledare för Beninprojektet på Energimyndigheten.

En tysk tillverkare ska leverera solcellerna till anläggningen som beräknas vara i drift under nästa år. Projektet ska leverera el till elnätet i norra Benin där dyra bränslen och dålig infrastruktur trissar upp elpriserna från de oljeeldade elverken.

Investerare i projektet är ett inhemskt mediaföretag som vill elektrifiera landet för att öka sin marknad för digitala medier. Men de svenska pengarna är inte utbetalda. – Det är vanligast att betala först när en utsläppsreduktion har uppstått och verifierats, alltså när anläggningen är i drift, säger Anna Åkerlund.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro