ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så ska vi pynta julen 2017

Anneli Wikström · 1 Okt 2017
Uppdaterad 1 Okt 2017

Foto: IBL


Personligt pynt, frostade granar, natur och flera julgranar i hemmet. Där är några av trenderna inför julen 2017. Inredningsexperterna är dock oense om tomtens betydelse i våra hem.

klar

Artikellänk är kopierad

Stefan Nilsson, trendexpert på Trendstefan AB:

Om du skulle nämna tre stora trender inför julen 2017, vilka säger du då?

– Blommor eller blomstergrupper är stort i jul. I Tyskland har man blommor i granen och vi skaffar fler och mer extravaganta julgrupper. Vår hobby hänger i granen. Om du gillar att resa så kanske du köper julkulor med resemål eller kartor på. Gillar du inredning så har du inredningsmärken i granen. Ja, det finns julkulor för de som bara gillar att titta på Facebook också. Det blir också påtagligt att vi tar in dofter i julen. Det måste inte vara doftande julkulor men vi gillar doftljus som doftar kanel och annat som förstärker luktsinnet.

Bruna kulor i grön gran med personliga detaljer är trendigt i år enligt Stefan Nilsson.
Bruna kulor i grön gran med personliga detaljer är trendigt i år enligt Stefan Nilsson.Foto: Stefan Nilsson

Vilka färger är heta i jul?

– Årets julfärg är brunt. Det låter lite konstigt särskilt när man kombinerat det med aprikos och vitt. Så kanske de trendiga och coola granarna ser ut, men vi vanliga Svenssons kommer säkert ha bruna julkulor som hänger på en grön grankvist. Det är fint med det kopparbruna och gröna tillsammans.

Hur tycker du att vi ska klä vår julgran?

– Personligt. Fler skaffar flera granar hemma. En i vardagsrummet och en ”barngran” där barnens pyssel får hänga som kanske står någon annanstans. Personligen har jag tre granar till jul – en fingran, en rolighetsgran och en gästgran.

Frostade juldekorationer är en stor trend.
Frostade juldekorationer är en stor trend.Foto: Stefan Nilsson

Förra året åkte de vita och färgade granarna ut, ska vi plocka in de vita igen eftersom frostade granar verkar vara en trend?

– Nej, vi vill inte ha ”Las Vegas-granar” utan de ska kännas äkta med frostad snö, eller kristaller. Granen ska vara grön.

Hur får man till det rätta frostet?

– Satsa på en bra och dyr spray. Det får inte bli för mycket skum så att det blir snö. Det ska vara frost.

Vilka saker ska vi plocka bort i år?

– Tomten. Konstigt nog. Om jag tittar på utbudet på julkulor som lanseras under världens största julmässa Christmasworld så försvinner den skäggiga farbrodern till förmån för djur med tomtemössor.

Hur kommer du att julpynta hemma hos dig i år?

– Jag har ju mina tre granar, och jag har lekt lite extra med ljusslingor. Och så kommer jag att titta lite på julgrupper. Inte bara hyacinter utan snörosor, kanske se till om jag får jobba med lite gräsvippor och frost. Mer växter helt enkelt.

Lisa Dahlgren, Homeredaktör på Metro mode:

Om du skulle nämna tre stora trender inför julen 2017, vilka säger du då?

– Natur, rött och klassiskt. Julen 2017 är en riktigt ”Ernst-jul”, här är det naturen som står i fokus och det klassiska. Vi dekorerar med det som finns runt oss, tar in granris, röda äpplen och mycket trä. Även tomten gör comeback som juldekoration. Vi ser mycket dekorationer med fårskinn och den dominerande färgen är rött.

Tomten är ett no no för Stefan Nilsson medan Lisa Dahlgren tror att han gör comeback.
Tomten är ett no no för Stefan Nilsson medan Lisa Dahlgren tror att han gör comeback.Foto: IBL

Vilka färger är heta i jul?

– Jag skulle helt klart säga rött, grått och grönt. Rött ser vi överallt just nu, på så väl textilier och dekorationer. Våga blanda material, lägg ett fårskinn i soffan och ställ en betongljusstake på bordet. Mjukt och hårt är en svårslagen kombination. Grönt har vi sett mycket av under hela året och det är även en klassisk julfärg, inred med granris och sammetskuddar.

Klassiskt rött i granen utan glitter tror Lisa Dahlgren på.
Klassiskt rött i granen utan glitter tror Lisa Dahlgren på.Foto: IBL

Hur ska vi klä vår julgran tycker du?

– Jag tycker vi ska klä vår julgran med få detaljer och inget glitter. Vi ska kunna se att granen är en gran. Välj detaljer med omsorg och häng upp din barndomsjulkula eller något som har en personlig koppling. Det viktiga är att dina gäster ska kunna se att det är din gran.

Är det avskalat som gäller eller är det okej att gå bananas med pyntet?

– Det är helt okej att gå bananas med pyntet, ju mer desto bättre. I år gäller det att skapa ett nästan löjligt juligt hem med avskalat pynt. Ledorden för julen är värme, mysigt och klassiskt. Vi inreder som om det var på Bullerbyns tid men med moderna detaljer. Paketen är inslagna i naturpapper med hampasnöre runt och lackade kanter men med någon dekoration som pepparkaka eller grankvist.

Den överpimpade Disneygranen är på väg bort.
Den överpimpade Disneygranen är på väg bort.Foto: IBL

Vilka saker ska vi plocka bort i år?

– Allt glittrigt och glänsande, allt som får oss att tänka på en Disney-jul. Årets jul är harmonisk och avslappnad, inte hetsig och blinkande. Jag hoppas att vi i år får se många personliga hem. Det är alltid roligt att komma hem till någon som har sin helt egna stil än någon som ser ut som alla andras. Gör julen till din egen och strunta i vad alla säger.

Hur kommer du att julpynta hemma hos dig i år?

– Jag älskar julen och kommer pynta med mängder av smågranar. Jag tänker pynta med röda äpplen, apelsiner med nejlikor, pepparkakor och massor av ljus. Min förhoppning är att jag ska hitta ett fårskinn jag kan lägga i soffan med några röda kuddar. Julen hos mig kommer vara klassisk och mysig.

LÄS MER
6 mustiga drycker till jul

klar

Artikellänk är kopierad

Anneli Wikström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro