ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så skattefuskar Malmös krogar

Johan Mårtensson · 18 Sep 2013
Uppdaterad 18 Sep 2013

Skattefusket är utbrett i Malmös krogvärld. Vid mer än var tredje kontroll upptäcktes fiffel med personalliggaren, visar ny statistik som Skatteverket tagit fram på uppdrag av Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Scanpix

Kockar som hoppar ut genom fönstret, serveringspersonal som låser in sig på toaletten och pizzabagare som kastar förklädet och utger sig för att vara kunder. Många krogar försöker dölja skattefusket in i det sista när kontrollanterna kommer för att matcha personalstyrkan i lokalen med uppgifterna i liggaren.

– Vi upptäcker också ofta hur det suddats och justerats i personalliggaren så att det ser ut som att de har jobbat kortare tid än vad de har. Det kan vara svårt att se det med blotta ögat, men när vi märkte hur snabbt fusket spred sig skaffade vi speciella UV-lampor som avslöjar detta, säger Conny Svensson, samordnare på Skatteverket.

Mellan januari och augusti i år gjorde Skatteverket 285 besök på Malmökrogar för att granska personalliggarna. Vid 98 av besöken upptäcktes fusk och andra grova felaktigheter. Conny Svensson ser allvarligt på siffran – och för den enskilda restaurangägaren lönar det sig inte att hävda okunskap.

– Alla krögare vet hur liggaren fungerar. Och sköter man den inte blir det kontrollavgift, även om man klättrar ut genom fönstret, säger Conny Svensson.

Skatteverket tar hjälp av allmänheten i valet av krogar att kontrollera.

– Tipsen som lämnas via vår hemsida är ofta inkörsport för kontrollerna. Vi kan ju inte besöka alla krogar som finns. Men det är också en viss slumpmässighet i urvalet, säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Mårtensson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro