ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så skriver du boken på 30 dagar

klas widestrand · 15 Sep 2016
Uppdaterad 18 Sep 2016
Författaren och föreläsaren Kristina Svensson skrev klart sin bok på en månad.

Författaren och föreläsaren Kristina Svensson skrev klart sin bok på en månad. Foto: Foto: IBL/Johan Gustavsson


Har du författardrömmar men samtidigt ont om tid? Då kan du vara lugn, det går nämligen att skriva en bok på kort tid. Författaren Kristina Svensson skrev ihop en resebok om Nice på en månad. Här är hennes bästa tips på hur du skriver snabbt.

klar

Artikellänk är kopierad

Att bli färdig med en bok tar lång tid, ibland flera år. Så tänker nog många. Men så behöver det inte vara. Förra året kom författaren och föreläsaren Kristina Svensson ut med guideboken ”Mitt Nice”, som blev klar på fyra veckor. Hon har ett tydligt råd till alla som vill komma igång snabbt med skrivandet

LÄS MER: Så blir du kokboksförfattare

​ – Inled med att knåpa ihop ett synopsis där du sammanfattar vad boken ska handla om. Det är en bra start vare sig du skriver en roman eller en fackbok.

Många drabbas lätt av prestationsångest när de sitter och skriver. Är det här verkligen tillräckligt bra? Borde jag omformulera den här meningen? Den sortens frågor är lätta att fastna i, enligt Kristina Svensson.

– Men då måste man försöka se den större bilden istället. Försök skriva så mycket som möjligt och gå sedan igenom materialet och fråga dig själv: vilken del är minst bra? På så vis höjer du hela tiden lägstanivån samtidigt som du jobbar mer effektivt.

Fasta rutiner är nödvändiga för den som ska skriva en bok. Att hitta vanor som fungerar är särskilt viktigt för den som vill bli klar snabbt och därför behöver disciplin i sitt arbete.

– Ta reda på när under dagen det fungerar bäst för dig att skriva. Vissa gillar morgnar, andra föredrar sena kvällar. Det är också bra att ha en speciell plats där du sitter när du jobbar med boken.

Trender finns det gott om när det kommer till böcker. Men att bara försöka pricka in ett populärt ämne är ingen bra strategi för den aspirerande författare, säger Kristina Svensson.

LÄS MER: Författare efterlyses på Facebook

– Det är viktigt att skriva om något man själv är intresserad av. Om man dessutom vill bli klar snabbt skadar det inte att välja ett område där man har vissa förkunskaper.

Hon betonar också vikten av fundera kring den tänkte läsaren. Vad kan den personen tänkas ha för förväntningar på boken? Genom att ha en tydlig målgrupp kan du även undvika att hamna i fällan där du försöker pressa in för mycket.

– Skala bort sådant som känns irrelevant. Annars riskerar boken att bli spretig. Och om du håller dig till ett avgränsat tema sparar du tid.

klar

Artikellänk är kopierad

klas widestrand
klas widestrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro