ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så skriver du det personliga brevet

Anna Österberg - SIF · 9 Maj 2007
Uppdaterad 26 Aug 2013

Experterna hjälper dig fixa jobbet

klar

Artikellänk är kopierad

Zoran Kostov fick hjälp med sitt personliga brev inför arbetsansökan.
Zoran Kostov fick hjälp med sitt personliga brev inför arbetsansökan.Foto: Petra Jonsson

SÖKA JOBB.. När Zoran Kostov hade sökt jobb i några månader lämnade han ett av sina personliga brev till proffs för att få förslag på hur det skulle kunna förbättras. Han använde sig sedan av ändringarna och har nu blivit kallad på intervju för ett jobb som säljare. – Det kan ha att göra med att jag fick hjälp med brevet, säger Zoran Kostov.

I Zoran Kostovs fall tyckte experterna att vissa delar av brevet behövde utvecklas mer. – Jag håller på att studera nu och de tyckte till exempel att jag skulle förtydliga mitt syfte med studierna, beskriva vad jag siktar på framöver, säger han.

Det svåraste med att skriva ett personligt brev tycker Zoran Kostov är att fatta sig kort och att få brevet att ge en rättvis bild av hur man är som person. Samtidigt ska det vara tillräckligt intressant för den som ska läsa.

Sif är ett av de fackförbund som erbjuder sina medlemmar en möjlighet att skicka in en ansökan till dem för att sedan få tillbaka den med kommentarer.

I länkarna till höger visar Metro Teknik exempel på en bra och en sämre version av ett personligt brev med expertkommentarer.

Ett bra brev

Kajsa inleder med en tydlig rubrik om vilken tjänst hon söker.Här vänder Kajsa på något som kan ses som en nackdel, eller ett frågetecken från arbetsgivarens sida, till en fördel - att hon nu gör ett hopp i sin karriär till ett nytt område som hon har ett brinnande intresse för.

Kajsa lyfter också tidigt fram när hon kan vara klar att anställas. I början av brevet ligger fokus på varför hon söker tjänsten och vad hon vill bidra med genom sin vision och sitt engagemang.

I nästa stycke visar hon på varför hon skulle vara kvalificerad för tjänsten. Kajsa lyckas att förklara hur ett helt annat jobb meriterar henne för det nya genom att översätta vad det innebar och hur det utvecklade henne som person.

Återigen ligger fokus på det nya jobb hon söker och hur hon med sin personlighet kan bidra.

Ett sämre brev

Hennes personuppgifterna tar väldigt stor plats. Därför är det bättre att lägga in dem i sidhuvudet, det ser snyggt ut, tar inte så mycket plats och följer ansökan hela vägen.Det är troligtvis inte relevant för en potentiell arbetsgivare vad sambon och dottern heter m.m. Det är därför sådant man bör undvika att ta med i sina ansökningshandlingar.Redan i första stycket i brevet är det viktigt att fånga arbetsgivaren. Vad är det som gör att jag är så bra för just det här jobbet. Här ser vi en väldigt rörig beskrivning av vad hon har gjort i kombination med uppgifter som snarare hör hemma i ett cv. Det framgår ingenstans varför hon söker det här jobbet. Här fortsätter hon att berätta vad hon gjort men hon kopplar det fortfarande inte till den tjänst hon söker.Det viktiga i brevet är inte att rabbla upp sina olika anställningar utan att lyfta de erfarenheter och kunskaper man har som efterfrågas i annonsen. Det är bra att få fram att man är flyttbar men det hör snarare hemma i cv:t. Det är inget hon behöver ha med i brevet utan det kan framgå i hennes cv. I brevet är det viktigt att lyfta i vilket sammanhang man har använt de kunskaper och erfarenheter, tex för att lösa en viss uppgift.Undvik om möjligt att ange löneanspråk i ansökan. Det är bättre att ta upp det under en intervju då du har ett bättre förhandlingsläge om du vet mer om tjänsten och företaget.Att ett cv ingår i ansökan är självklart och behöver inte stå i brevet.Referenser är något som hör hemma i cv:t. Det kan dock vara bättre i många fall att skriva ”Referenser lämnas gärna på begäran”, detta för att använda ”rätt” referens vid rätt tillfälle.

Namnen i breven är påhittade. Personerna finns inte på riktigt.

klar

Artikellänk är kopierad

Anna Österberg - SIF
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro