ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så skriver du en bättre uppsats

Ylva Rehnberg · 9 Sep 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Viveka Vessberg hjälper Sabine Krug, student från Tyskland, med informationssökning på Stockholms universtetsbiblioteket. 

Viveka Vessberg hjälper Sabine Krug, student från Tyskland, med informationssökning på Stockholms universtetsbiblioteket.  Foto: Urban Brådhe


klar

Artikellänk är kopierad

Läs mer på studentliv.se
Läs mer på studentliv.se

Spara tid och få bättre resultat genom att slipa på din sökteknik.

Ska du skriva uppsats? Då behöver du hitta användbart material. Det finns många källor att leta i, och därför är det viktigt att strukturera sitt sökande. Viveka Vessberg är bibliotekarie på Stockholms universitets bibliotek och van att hjälpa studenter att komma igång.– Det gäller att hitta bra sökord. Eftersom många källor är anglosaxiska behöver man kunna sökorden på engelska också, säger hon.

Viveka Vessberg tycker att man kan börja med sitt eget universitetsbiblioteks katalog, men också komplettera med att söka i Libris, katalogen över alla universitetsbibliotek och även andra bibliotek. Det finns också många användbara databaser i olika ämnen.– De senaste åren har databaserna utvecklats och blivit allt mer sökvänliga. Nu påminner de ganska mycket om sökverktyg på internet.

Du kan självklart hitta oändligt med information på internet också, men då är det viktigt att vara extra uppmärksam på var informationen kommer ifrån.– Om man skriver en vetenskaplig uppsats måste all information vara vetenskapligt belagd, säger Viveka Vessberg.

Hur man vet vilken information som är tillförlitlig är också en vanlig fråga som Viveka får från studenter. Hur man kommer åt material från databaser som inte har fulltextversioner en annan. På många universitetsbibliotek kan man boka tid med en bibliotekarie för personlig sökhjälp, något som Viveka Vessberg rekommenderar. Ett annat tips hon har är databasen Artikelsök.– Där finns både vetenskapliga artiklar och artiklar från dagstidningar. Jag brukar råda studenter att titta där för inspiration.

Tänk först – sök sedan Så hittar du bättre källor

1. Tänk ut vilka ord du ska söka efter. Lägg lite tid på att hitta ord som varken ger dig för få eller för många träffar, skriv gärna ner dem också eller gör kanske en tankekarta med begrepp, personer, händelser... Och ta hjälp av din handledare och andra som är insatta i ämnet och säkert kan tipsa om bra tidskrifter och författare. 2. Lär dig hur sökmotorn eller databasen är uppbyggd. Du behöver till exempel veta hur man söker på fraser och delar av ord för att få så bra sökträffar som möjligt. 3. Sök efter andra uppsatser i ämnet och se vad som finns i deras referenslistor. 4. Försäkra dig om att informationen är tillförlitlig. Vem är avsändaren? har författaren publicerats i vetenskapliga tidskrifter? Finns hänvisningar till andra källor? 5. När du hittat användbar information, skriv ordentligt ner adress, författare, titel och så vidare! Det spar mycket tid om du vill återkomma senare. Och det kommer du också att vara tacksam för när du skriver din referenslista, du vill inte hamna i situationen att behöva leta en gång till efter artiklar eller hemsidor du använt dig av.

klar

Artikellänk är kopierad

Ylva Rehnberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro