ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så skriver utländska medier om FI

Clarence Frenker · 27 Maj 2014
Uppdaterad 27 Maj 2014

Foto: Guardian


En människorättsaktivist som vill bekämpa rasism och främja jämlikhet i Europa. Samtidigt buntas hon ihop med nazister och dömda brottslingar. Så här skriver utländska medier om Soraya Post och Feministiskt Initiativ efter valet.

klar

Artikellänk är kopierad

Foto: Times
Foto: AP
Soraya Post och FI firar resultatet i EU-valet i Tantolunden i Stockholm på måndagen.
Soraya Post och FI firar resultatet i EU-valet i Tantolunden i Stockholm på måndagen.Foto: Per Larsson/TT

Feministiskt initiativs intåg i Europaparlamentet har blivit en världsnyhet. Partiet är det första i världen med feminism som huvudfråga att ta plats i ett parlament och intresset för FI:s framgångar är stort bland utländska medier.

– De undrar om vi blivit galna, säger Soraya Post med ett snett leende, till TT.

Nyheten om FI:s valframgång uppmärksammas i flera länder. Franska Francetvino.fr skriver bland annat om Soraya Post under rubriken ”Tre EU-parlamentariker som vi råder er att hålla ögonen på”.

Även spanska medier skriver om FI och Soraya Post.

Europapress.es redogör bland annat för det uppmärksammade PR-tricket under Almedalsveckan härom året när FI brände upp 100 000 kronor i protest mot lönediskrimineringen mot kvinnor.

Intresset för FI har tagit fart efter att valresultatet blev klart, men det fanns utländska medier som skrev om Soraya Post redan inför valet. Ett exempel är New York Magazine som i fredags slog fast ”Möt EU-parlamentets (förmodligen) första valda medlem av ett feministiskt parti”.

Polska Fronda.pl konstaterar att många extremistpartier hade framgångar i valet och använder rubriken ”I stället för rasister: svensk-romska feminister”.

Men det är inte alla som valt att lyfta fram mänskliga rättigheter och jämställdhet i sin rapportering.

Brittiska tabloiden The Sun listar i dag ”extremisterna” som valts in i Europaparlamentet under rubriken ”Nynazister, vapenbärare och mordbrännare”.

Där omnämns Soraya Post bredvid företrädarna för högerextremistiska Lega Nord, Nationella Fronten och Gyllene Gryning.

Som motivering skriver man:

”Den svenska politikern väntas bli den första parlamentarikern för ett rent feministiskt parti”.

– Jag vet inte hur extrema vi är. Vad vi vill är alla människors lika värde, är det extremt så får vi väl kallas så, säger Soraya Post till Aftonbladet.

Metro har sökt Soraya Post.

klar

Artikellänk är kopierad

Clarence Frenker
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro