ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så skulle (s) styrt Sverige

TT · 5 Okt 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Sahlin och Nuder ger regeringen underkänt för både slopad förmögenhetsskatt och förändringarna av fastighetsskatten.S föreslår i stället "rättvisare skatter" där vanliga löntagare ska få det bättre och rika det sämre. Vidare vill de satsa två miljarder mer på forskning än regeringen. Vuxenutbildningen ska göras generösare och 600 miljoner ska satsas på komvux - om socialdemokraterna får bestämma.För grundskolan listas mål som att alla elever ska få "fullständiga kunskaper i kärnämnen" men hur mycket pengar som ska satsas framgår inte.

S vill begränsa flyktingars borättI strid med miljöpartiet och vänsterpartiet vill socialdemokraterna begränsa möjligheten för flyktingar att bo var de vill när de fått uppehållstillstånd. En talesperson för v anser att det i praktiken innebär en "kommunarrest". Enligt Sveriges Radios Ekoredaktionen finns förslaget i socialdemokraternas skuggbudget som presenteras på fredagen. Partiets talesman i integrationsfrågor Luciano Astudillo lovar dock en viss flexibilitet i systemet, som ska gälla under den tid en person får introduktionsersättning och syftar till att fördela flyktingmottagandet jämnare mellan landets kommuner. – Det kan vara att fler kommuner går ihop och att boendet blir i en viss kommun men att man jobbar i en annan, säger Astudillo till Ekot. Varken miljöpartiet eller vänsterpartiet stödjer förslaget.

– Nej, det kan vi absolut inte tänka oss. Det innebär i praktiken en kommunarrest för personer om de då ska ha kvar sin introduktionsersättning, säger Kalle Larsson, flykting- och integrationspolitisk talesperson för vänsterpartiet.

A-kassan återställsI en partimotion om jobben skriver socialdemokraterna att ersättningsnivåerna i a-kassan ska återställas och att 80 procent av arbetstagarna ska garanteras 80 procent av lönen vid arbetslöshet, skriver LO-tidningen. Taket i a-kassan ska höjas från dagens 680 kronor till 930 kronor och egenavgifterna ska sänkas.Många av åtgärderna i motionen riktas till ungdomar. En så kallad avstampsutbildning är en ny form av åtgärd som ska ses som en andra chans för unga som inte gått ut gymnasieskolan. Introjobb är en annan åtgärd.S vill också släppa in privata aktörer som arbetsförmedlare.

Socialdemokraterna säger nej till regeringens andra steg i jobbavdraget från 1 januari 2008. Dessutom vill man "skala ned" det första steget med 7,5 miljarder. Det innebär i praktiken en skattehöjning.– För den enskilde blir det plus minus noll i plånboken, eftersom vi sänker egenavgifterna i a-kassan, förklarade socialdemokraternas ekonomiske talesman Pär Nuder vid en presskonferens i riksdagen. Socialdemokraterna säger även nej till slopandet av förmögenhetsskatten och fastighetsskatten. Något eget förslag till reformerad fastighetsskatt presenterar partiet inte. Däremot sade Pär Nuder att man anser att frysningen på 2006 års nivå är rimlig även framgent.

S höjer skattenBudgetmotionen innebär ett starkare finansiellt sparande än regeringens budget. Budgetmarginalen är på 20 miljarder kronor. Samtidigt vill partiet utnyttja undantaget i budgetlagen som möjliggör att staten lånar för vissa projekt. 25 miljarder kronor vill socialdemokraterna att staten lånar för två infrastrukturprojekt, Norra länken och Ostlänken.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro