ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så skulle Sverige klara sig vid en blockad

Niklas Sandberg · 7 Dec 2015
Uppdaterad 9 Dec 2015
Landbygdsminister Sven Erik Bucht menar på att mer än bara livsmedel avgör vår självförsörjning.

Landbygdsminister Sven Erik Bucht menar på att mer än bara livsmedel avgör vår självförsörjning. Foto: TT


Så skulle Sverige klara sig vid krig

klar

Artikellänk är kopierad

I en rapport från Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) från 2012 slogs det fast att hälften av maten som vi konsumerar kommer via import. Uppfattningen att vi i Sverige skulle vara självförsörjande till 50 procent började då cirkulera runt.

Både Jordbruksverket och Livsmedelsverket har kritiserat denna uppfattning eftersom de menar på att vi i Sverige snarare är självförsörjande till noll procent eftersom även vårt eget lantbruk är beroende av import. Påståendet får även medhåll från Sveriges lantbruksuniversitet.

– Vi producerar tillräckligt mycket mat idag för att alla i Sverige skulle överleva men det skulle ju ge en annan kost med mindre animalier och mycket mindre frukt och grönsaker, säger Elin Röös, postdoktor vid institutionen för energi och teknik vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Men även om vi skulle kunna klara oss i dagsläget genom att bara satsa på en kost med mindre animalier och mindre grönt, menar Elin Röös på att det ändå blir svårt för oss att producera egna råvaror vid en kris.

–Vi skulle inte kunna producera den maten under en kris då införseln av drivmedel till traktorer och mineralgödsel exempelvis stoppas, säger Elin Röös.

►LÄS MER: Lägre dieselskatt ska hjälpa bönder

Skulle det eventuellt bli krig eller en annan kris, är problemet även för Sveriges del att vi saknar särskilda beredskapslager med mat, som vi tidigare har haft.Tidigare beredskapskompanier hos Försvarsmakten, som hade för uppgift att förse soldaterna med förnödenheter, har även lagts ner. Dock pratas det om att totalförsvarsberedskap ska återupprättas.

– I vårens försvarspolitiska proposition anges att myndigheterna ska återuppta planeringen för totalförsvarsberedskap, alltså både militärt försvar och civilt försvar. I det arbetet kan livsmedelsberedskap ingå men det beror på hur ansvariga myndigheter kommer att tolka propositionens direktiv, säger Camilla Eriksson, forskare vid institutionen för stad och land vid Sveriges lantbruksuniversitet. 

►LÄS MER: 2020 ska alla hus vara energisnåla

Tidigare har politiker och myndigheter visat ett ointresse för frågan men trots detta har två rapporter gjorts. En av dem står Livsmedelsverket för.

– I denna utgår man från ett snabbt förlopp, där Sverige drabbas av en blockad och den mat som då finns tillgänglig är endast den som finns i exempelvis ICA:s lager. Denna mat beräknas i rapporten ta slut efter cirka tre dagar, säger Camilla Eriksson. 

Ifrån regeringens håll hälsar man att det är mer än bara vår produktion av livsmedel som är viktig för vår självförsörjningsförmåga och att man även måste ha dessa faktorer i åtanke när man beräknas självförsörjningsgraden.

”Vår självförsörjningsgrad i fredstid har betydelse för vår försörjningsförmåga i kris men många andra faktorer är av väl så stor betydelse. Det handlar till exempel också om att ha stabil infrastruktur och en fungerande marknad för insatsvaror. Gränsöverskridande samarbete, handel och integration främjar en positiv utveckling i stora delar av världen. Sveriges säkerhet byggs solidariskt tillsammans med andra”, skriver landsbygdsminister Sven Erik Bucht i ett mejl till Metro.

►LÄS MER: Svenskarnas klimatavtryck ökar – kött är den största boven

klar

Artikellänk är kopierad

Niklas Sandberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro