ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så skyddar du barnen från solen

TT · 24 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Solskyddskrämer i all ära. Gamla beprövade knep som kläder och skugga skyddar barnen bättre mot solens strålar.Svenska föräldrar är för fixerade vid solskyddskrämerna. Men jämfört med en T-tröja är skyddet inte alls lika bra, fastslår utredaren Karin Westermark på Statens strålskyddsinstitut (SSI). Svårighet att smörja jämnt är en orsak.– Om en T-shirt och en solskyddskräm båda har solskyddsfaktor 15, så är T-shirten mycket säkrare.

Att svenska föräldrar är måna om att skydda sina barn visar djupintervjuer med knappt 20 småbarnsföräldrar som SSI låtit göra.– Det är jättebra. Brännskador i barndomen ökar risken för malignt melanom i vuxen ålder. Det lönar sig verkligen att skydda sina barn, säger Karin Westermark.

Mest tänker föräldrarna på att skydda sina barn på sandstranden. Karin Westermarks råd är att lägga filten i skuggan och äta lunchen inomhus när solen står som högst.- Barnen vill ju oftast inte vara i solen utan det är de vuxna som vill steka sig.

SSI:s nästa steg är att försöka införa solskyddskunskap i förskollärarnas grundutbildning. En bok om solen som SSI skickar ut till landets förskolor kommer förmodligen också att kompletteras med enhetlig information som kan sättas upp på väggen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro