ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så skyddar du dig mot bedragarnas nya trick

Tobias Sahlén · 26 Mar 2013
Uppdaterad 26 Mar 2013
Umit Unsal, chaufför på Taxi Stockholm, rekommenderar osäkra kunder att alltid välja ett av de större bolagen. – Kolla också in förarens legitimation noga och kom ihåg vem det är du åker  med. Många passagerare har inte en aning om vems bil de sätter sig i, säger han.

Umit Unsal, chaufför på Taxi Stockholm, rekommenderar osäkra kunder att alltid välja ett av de större bolagen. – Kolla också in förarens legitimation noga och kom ihåg vem det är du åker  med. Många passagerare har inte en aning om vems bil de sätter sig i, säger han. Foto: Urban Brådhe


Polisen i Stockholm har uppmärksammat en ny form av taxibedrägeri där kunderna får sina kontokort utbytta efter betalning. Nu uppmanar både polis och banker taxikunderna att dölja sina pin-koder.

klar

Artikellänk är kopierad

Bedrägeriet går till så att taxichauffören, efter att ha noterat kortets pin-kod, med en smidig rörelse byter ut kundens kort mot ett falskt kort som ser identiskt ut som originalet. Därefter plockar bedragaren ut kundens pengar från en bankomat och bara i Stockholm har ett 30-tal taxikunder blivit av med sina kontokort på senare tid, rapporterar SVT.

Jan Olsson på bedrägeriroteln i Stockholm berättar att brotten övervägande skett lördags- och söndagsnätter.

– Kunderna tänker inte på att kolla att kortet de får tillbaka är det rätta. Och speciellt inte om de är berusade.

Jan Olsson vill därför betona vikten av att skydda sin kod eftersom den är nyckeln för bedragarna att komma över kundens pengar.

– Man kan även begära att hela tiden få hantera sitt kort själv. Men många vill inte visa misstro mot chauffören, säger Jan Olsson.

Bankerna har sedan några år tillbaka skärpt gränsen för var oaktsamhet vid bedrägeribrott går. Det kan därför vara svårt att få ersättning om du blivit utsatt för ett brott som detta.

– Men vi gör alltid en individuell bedömning när vi får in en anmälan, säger Anna Sundblad, presschef för Swedbank.

Enligt polisen är majoriteten av de utsatta offren unga män i åldern 20 till 30 år.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Sahlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro