ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så skyddar du dig mot bluffsminket

Caroline Wetterborg//Josefin Svenberg · 13 Sep 2012
Uppdaterad 13 Sep 2012
– Det är fantastiskt lätt att plagiera förpackningar och sedan kan man ju stoppa i nästan vad man vill, säger Nanna Hedlund, marknadschef på skönhetskedjan  Kicks, apropå den stora handeln med oäkta smink på nätet. 

– Det är fantastiskt lätt att plagiera förpackningar och sedan kan man ju stoppa i nästan vad man vill, säger Nanna Hedlund, marknadschef på skönhetskedjan  Kicks, apropå den stora handeln med oäkta smink på nätet.  Foto: Gustav Hugosson


Pirat-kopierat smink är ett allt mer utbrett problem. Enligt beräkningar handlar 10–20 procent av omsättningen på dyrare smink om varor som inte är äkta och svenska tullen beslagtar varje år tusentals oäkta varor som har beställts på nätet.

klar

Artikellänk är kopierad

Sminket du köper på nätet kan innehålla urin, eller andra okontrollerade ämnen. Att det tillverkas kopior på dyra märkeskläder och -accessoarer är många medvetna om. 

Men även när det gäller smink och skönhetsprodukter blir den icke-auktoriserade handeln allt mer ut-bredd.

Ungefär 10–20 procent av omsättningen på dyrare kosmetik i Sverige i dag är inte äkta vara, enligt Kemisk-tekniska leverantörsförbundet, KTF. 

Och de senaste åren har Tullverket beslagtagit tusentals smink- och skönhetsprodukter som visat sig vara kopior.

– Vi stoppar naturligtvis inte allt, men en del av det som kommer in. Hur mycket som finns på nätet är svårt att säga. Sådant här har blivit mycket vanligare nu än vad det var för ett par år sedan, säger Per Holgersson, Tullverkets nationella specialist på immaterialrätt och produktsäkerhet.

Om en oäkta vara stoppas i tullen så kontaktas rättighetsinnehavaren. Det är sedan upp till denna att driva ärendet vidare mot importören.

Enligt Holgersson kommer ungefär 70–90 procent av alla oäkta skönhetsprodukter från Kina, men svenskar som beställer från exempelvis en engelsk sajt bör också vara uppmärksamma eftersom produkterna kan ha importerats dit.

– De här kopiorna kan innehålla i princip vad som helst. De har hittat urin i vissa parfymer, men det var ganska länge sedan. Men varorna kan säkert innehålla andra saker som inte är bra, säger Per Holgersson.

FYRA STEG ATT AVSLÖJA PIRATSMINK PÅ NÄTET//Nanna Hedlund, marknadschef på Kicks.

Väldigt billigt

En grundregel är: om produkterna är så billiga att det verkar för bra för att vara sant, så är det oftast det.

Storlek på sortimentet

Finns enbart toppsäljarprodukterna från ett märke, eller bara ett par färger av en produkt, så kan det vara en icke-auktoriserad återförsäljare. Stora varumärken säljer bara till återförsäljare som säljer deras fulla sortiment.

Logotyper på sajten

Det lättaste sättet för leverantörerna att komma åt falska återförsäljare är genom varumärkesintrång när sajterna publicerar deras logotyper. Om en sajt skriver varumärken i text i stället för att använda logotyper är det en varningsklocka.

Kolla med leverantören

Om du vill vara helt säker på att alltid köper äkta varor ska du kolla med varumärket vilka som är auktoriserade återförsäljare av deras produkter.

klar

Artikellänk är kopierad

Caroline Wetterborg//Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro