ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så skyddar du dig mot fästingar

Maria Forsström · 13 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

INVASION. Nu börjar säsongen för det lilla blodsugande odjuret Ixodes ricinus, mer känt som fästingen.

Lars-Åke Janzon, jourhavande biolog på Naturhistoriska Riksmuseet, var ska jag inte lägga min filt?– Fästingar trivs i låg vegetation framför allt där det finns gott om djur, vilda eller tama spelar ingen roll. Men det är svårt att hålla sig undan. Helt fästingfria är bara miljöer i sten och betong.

Men de har blivit fler i stan också?– Ja, dessvärre finns de inne i stan nu också, vilket är ett ganska nytt fenomen. Värddjuren, allt från hundar och människor till rådjur och kaniner, har tagit med sig dem in.

Så nu blir det fästingfest i sommar?– Sannolikt blir det fler fästingar än på länge, främst på grund av den varma hösten och vintern. Sen beror det på om det blir en torr sommar eller inte, fästingar gillar fukt.Kan alla drabbas eller finns det immuna?- Det finns immuna och vi vet inte varför. Det finns inga medel som biter med säkerhet, däremot ”vet” man att den som hällt i sig massor av vitlök eller sprit inte är så populär. Den senare metoden vet jag dock inte om jag vill rekommendera.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Forsström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro