ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så skyddar du din dator från läskigheter

Patrick Ekstrand · 27 Okt 2013
Uppdaterad 31 Okt 2013

Gör en backup på hårddisken innan du kopplar upp datorn mot internet och se till att operativsystemet och alla program alltid är uppdaterade, inte bara de program du brukar använda. Och ge dig aldrig ut på nätet med ett användarkonto med administratörsbehörighet.

klar

Artikellänk är kopierad

– Många, även stora företag, gör misstaget att de bara patchar [uppdaterar] program de använder eftersom de tror att man inte behöver uppdatera program som aldrig används, säger Tomas Djurling, en av landets främsta it-säkerhetsexperter enligt Computer Swedens rankning.

– Finns hålen där kan de utnyttjas, även om det är programvara du aldrig använder.

Filer som man är mycket rädd om ska förvaras på en dator som aldrig kopplas upp mot internet – bland annat eftersom de antivirusskydd som finns aldrig är heltäckande. – Det finns inget antivirusprogram som skyddar mot alla virus. Samtidigt går det inte att ha flera antivirusprogram eftersom de hamnar i konflikt med varandra, säger Djurling.

Resultatet blir att man förr eller senare ändå får datorn infekterad – och det är där som backupen kommer in. Djurling ger rådet att kopiera allt man vill behålla innan man formaterar hårddisken, en process som brukar ta ungefär en timme. Sedan återställer man datorn till nyskick.

Nyskick innebär dock inte i det skick man köpte den, utan i det skick den var i omedelbart efter att man uppdaterat allt på den omedelbart efter köpet. – Samtidigt som du köper den skaffar du en hårddisk och en fysisk brandvägg och sedan kopplar du in din dator bakom brandväggen, som inte släpper igenom något som du inte har initierat. I skydd av brandväggen ser man sedan till att göra alla uppdateringar innan man gör en "image" på hårddisken som man sedan använder för att återställa datorn, helst minst en gång per kvartal.

– Då blir du av med allt du inte vill ha: trojaner, spyware och annat, säger Djurling. 

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro