ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så skyddar du huden mot vinterkylan

carl-fredrik eriksson · 15 Nov 2016
Uppdaterad 2 Aug 2019
Metro tipsar om olika hudprodukter som kan hjälpa dig i vinter.

Metro tipsar om olika hudprodukter som kan hjälpa dig i vinter. Foto: All over press/Alamy


Vinterkylan har nått Sverige. Då gäller det att beakta huden när man lämnar ytterdörren för att ta sig an det stundtals tuffa vinterklimatet. Metro har pratat med Olle Larkö, professor i dermatologi, om vad vi kan göra för att skydda oss.

klar

Artikellänk är kopierad

Sommarvärmen är ett minne blott och i takt med att vi närmar oss december kan vi räkna med ett kyligare klimat. För vissa innebär vinterkylan en större påfrestning på huden än för andra. Dels de med känsligare hud, dels de i ett kyligare klimat.

– De som kan få problem är ju folk som vistas i norrländskt klimat om man inte skyddar sig. Norrlänningar brukar ju ha riktiga grejer, så det är väl sörlänningarna som får problem, Olle Larkö, professor i dermatologi vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.

Men även sydligare breddgrader kan såklart drabbas av vinterkylan. Så vad kan vi tänka på för att göra vinterhalvåret så behagligt som möjligt för huden. Kort och gott: kläder efter väder.

►LÄS MER: Sanningar och myter om torr hud

– Huden är väldigt tunn så när vi är utomhus och det är kallt så måste vi skydda oss med kläder. Då brukar vi ha principen att ha flera lager eftersom luft är den bästa isolatorn, säger Olle Larkö.

Finns det någon yta på kroppen som är extra känslig?

– Ytteröronen är känsligare, men det brukar inte hända så mycket. Det är sällan det blir bestående skador. Vid exponering av kyla riskerar ens hud att bli torr.

Ute på marknaden finns det flera olika typer av hudkrämer som syftar till att bekämpa just det. De gör det på två olika sätt.

– Vi dunstar ungefär en halv liter vatten om dagen, och lägger du då någon fet kräm på så hindras den avdunstningen och ökar vattenhalten i huden och man får således inte så torr hud, säger Olle Larkö.

– Det andra är att många av de här krämerna innehåller urea och koksalt och det drar åt sig vatten så att det inte blir torrt. Det ser man till exempel på saltade vägar som nästan alltid är blöta.

klar

Artikellänk är kopierad

carl-fredrik eriksson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro