ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så slår jobbkrisen mot lågutbildade

Conny Lindström · 26 Jun 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Birgitta Olsson jobbar med incheckning för SAS på Malmö Airport. Det finns inga indikationer på att hennes jobb är i fara, men många av hennes kolleger är oroliga.
Birgitta Olsson jobbar med incheckning för SAS på Malmö Airport. Det finns inga indikationer på att hennes jobb är i fara, men många av hennes kolleger är oroliga.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Är du lågutbildad, affärsbiträde eller jobbar som montör inom industrin? Då kan det vara ditt jobb som ryker först vid en lågkonjunktur.– Det är framför allt de lågutbildade som kommer att drabbas, säger Thomas Clarén, förbundsekonom på fackförbundet Unionen.Sveriges ekonomi bromsar in och flera prognoser pe­kar på en högre arbetslöshet de närmaste åren. I förrgår varslades 1 200 personer om uppsägning på Vol­vo Personvagnar i Sverige.– Vi har sett att varslen i Sverige har ökat den senaste tiden. Det är en tidig indikator på att ekonomin i Sverige håller på att kylas av, säger Thomas Clarén.

Flera analytiker säger att en lågkonjunktur slår först mot industrin, handeln och dem som jobbar inom ho­tell- och restaurangbranschen. När företagen måste minska sina kostnader innebär det problem för konsulter och anställda på företag som erbjuder tele- och andra företagstjänster.

För personalen på flygbolaget SAS på Malmö Airport finns en viss oro för att företagen ska dra in på sina resekostnader om det blir dåliga tider. – Många av mina kolleger är oroliga eftersom bränslepriset är högt och det kan göra att färre reser, säger Birgitta Olsson, ordförande i Unionens SAS-klubb på Malmö Airport.

klar

Artikellänk är kopierad

Conny Lindström
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro