ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så slipper du åksjuka barn

Maja Schiöler · 12 Jun 2017
Uppdaterad 13 Jun 2017
Många lättare blir åksjuka när de inte sitter i färdriktningen, men att sitta i bakåtvänd bilbarnstol är att rekommendera ur säkerhetssynpunkt, och barn ska helst sitta så till minst fyra års ålder, enligt barnläkaren Svante Norgren.

Många lättare blir åksjuka när de inte sitter i färdriktningen, men att sitta i bakåtvänd bilbarnstol är att rekommendera ur säkerhetssynpunkt, och barn ska helst sitta så till minst fyra års ålder, enligt barnläkaren Svante Norgren. Foto: Shutterstock/IBL


Lugn och ro är viktigast för att undvika åksjuka hos barn. Men det finns olika strategier för hur man ska undvika det, menar barnläkaren Svante Norgren.

klar

Artikellänk är kopierad

Ni ska ut och köra bil på semestern, och barnet verkar inte må så bra. Åksjuka är vanligt för barn mellan två år och fram till 12-årsåldern.– Då är balansorganen som känsligast och hjärnan ska lära sig tolka olika information samtidigt, till exempel från ögat och balansorganet i innerörat. Sen skiljer det såklart även mellan individer. Alla som har ett fungerande balanssinne kan bli åksjuka, säger Svante Norgren, barnläkare och temachef Barn och Kvinnosjukvård Karolinska Universitetssjukhuset.

LÄS MER
7 skyldigheter alla vuxna har mot alla barn

Stress påverkar negativt, så ta det lugnt och ta flera pauser under resans gång.Vissa låter barnen vara utvilade när de väl sätter sig i bilen, medan andra låter dem sova under färd.– Man får pröva och se vad som funkar bäst. Jag känner föräldrar med barn som mår bäst av att titta på film, men det kanske inte är det första man ska pröva, säger han.Det finns tabletter och plåster mot åksjuka som har effekt, men medicinerna har biverkningar, bland annat trötthet, och kan man undvika att ge medicin är det bra, menar Svante Norgren. Åksjukearmband är något många vittnar om fungerar mot illamående.– Det är inget vi rekommenderar. De ska trycka på punkter i underarmen för att motverka illamående. De har sannolikt ingen medicinsk effekt annat än placeboeffekten, men ger å andra sidan inga biverkningar.

Det är svårare att ta hand om åksjukan när den väl infunnit sig än att hindra den från att komma. Det bästa du kan göra om illamåendet kommer är att lägga dig ner och blunda.– Åksjuka barn vet ju om att de blir dåliga och är ofta pressade inför resor. Barnet känner av att föräldrarna är stressade och irriterade. Det är oerhört obehagligt att vara åksjuk, och det är viktigt att föräldrar förstår och kan ge barnen stöd, säger han.

pil
Så undviker du att barnen blir åksjuka

• Ha det rofyllt och lugnt, ingen stress• Se till att barnet ätit och druckit• Kör mjukt, inte ryckigt och hetsigt• Näsan i färdriktningen om barnet kan sitta framåtvänd i bilen (över 4 års ålder)• Frisk luft (bensin och tobakslukt kan förvärra illamåendet)• Ta ordentliga pauser• Ha förståelse för barnets illamående• Testa gärna om det funkar bäst om barnet är utvilat eller får sova i bilen• Ladda ner sagor och musik som barnet kan lyssna på• Ta med plastpåsar och våtservetter om olyckan är framme• Vid återkommande besvär, pröva läkemedel

Källa:  Källa: Svante Norgren, barnläkare och temachef Barn och Kvinnosjukvård Karolinska Universitetssjukhuset.

klar

Artikellänk är kopierad

Maja Schiöler
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro