ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så slipper du göra bort dig på jobbets julpartaj

Mary Örnborg · 25 Nov 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

Foto: Dennis Stenmark


klar

Artikellänk är kopierad

Dags för den obligatoriska julfesten med jobbet?  Det kan bli en trevlig tillställning eller resultera i ångest dagen efter med en karriär naggad i kanten som följd. Allt hänger på hur kontrollerad du är.Av alla företagsfester är det mest sannolikt att just julfesten kan bli årets mest skandalomsusade.– Vid den här tiden på året är folk slutkörda, trötta och har kanske byggt upp ett lager av inneboende aggressioner under året – och lägger man till ingrediensen alkohol så är skandalerna snart ett faktum, säger Nina Jansdotter, karriärcoach.Att smita undan genom att tacka nej till julfesten är däremot ingen bra idé, det är ju ändå ett tillfälle att lära känna sina arbetskamrater bättre på ett mer avslappnat plan, visa att man är en i teamet som delar gemensamma upplevelser och även en chans att lära känna chefen bättre. Men umgänget bör ske på ett kultiverat plan. Att supa sig för full, skälla ut arbetskamrater eller göra bort sig på annat sätt kan nämligen både bli ångestskapande och påverka den fortsatta karriären inom företaget. Kom ihåg att man blir lika mycket bedömd utifrån sitt uppträdande på en företagsfest som på arbetsplatsen.– Det är viktigt att man förstår att inte alla arbetskamrater är ens ”riktiga” vänner – för när det kommer till kritan så är det ju dem man konkurrerar med om karriärutrymmen på företaget. Därför är det bra att man håller ryggen fri genom att hålla en låg profil i alla lägen, säger Nina Jansdotter.

Nina Jansdotter tipsar.
Nina Jansdotter tipsar.

”Hångla inte med chefen, behåll kläderna på”

Nina Tipsar

• Gå på julfesten Alternativet att smita undan finns egentligen inte. • Bli inte stupfull. Då är risken stor att man ”talar ut” eller skäller ut. Att bli gråt-mild och tycka synd om sig själv är heller inget plus.• Tänk att fest på jobbet inte handlar så mycket om fritid utan mer om jobb. Se det som ett ypperligt tillfälle att skapa nya kontakter mer än nya polare. • Bli inte för personlig. Dela inte med dig av dina personliga problem eller hemligheter. Var noga med att inta en professionell ställning. Skulle en kollega eller din chef anförtro sig till dig om privata saker försök så snabbt som möjligt att avstyra samtalet. På så sätt slipper man en pinsam situation dagen efter.

• Råkar du se eller höra något på festen som inte var ämnat för dina ögon eller öron så behåll det för dig själv. Att föra det vidare genom skvaller kan komma att ligga dig i fatet i slutändan.• Hångla inte med chefen och behåll kläderna på. Som kvinna måste man också komma ihåg att man döms hårdare om man hamnar i en situation där man är för avklädd eller hånglar med en kollega.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro