ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Så slipper du grannens katter på tomten

Elinor Karlin · 18 Apr 2018
Uppdaterad 18 Apr 2018
Bo Söderström är docent i biologi och författare till boken "Hur tänker din katt?".

Bo Söderström är docent i biologi och författare till boken "Hur tänker din katt?". Foto: Pixabay och Stefan Tell


Våren har kommit och rabatterna prunkar av solljus, blommor – och kattskit. Metro pratade med en kattexpert om hur man kan undvika att grannens katter gör ovälkomna besök i trädgården.

klar

Artikellänk är kopierad

Grannkatter som skiter i trädgården kan vara svåra att bli av med. Det menar Bo Söderström, docent i biologi och författare till boken “Hur tänker din katt?”.

– Katter brukar ju vilja gräva ner sitt bajs, men på vårkanten använder de bajset som revirmarkeringar. Det är nästan omöjligt att motverka det naturliga beteendet, säger han.

Som tomtägare har man ingen rätt till att skada andras katter som springer löst. Bo Söderström menar att det enda sättet att motarbeta närgångna katter på är att skrämma bort dem, främst genom att klappa i händerna eller ropa hotfullt. Att sätta upp staket eller sticka ned pinnar i marken tror han inte på.

– De har ju ett behov av att krafsa och att gräva ned sin avföring. Det skulle väl vara om man täcker marken med halm eller liknande, det är svårt att krafsa i. Men så länge det finns en halv kvadratmeter att vara på så går de dit.

Själv har han fem katter och har fött upp flera kullar med kattungar. Han menar att det främst är kattägaren själv som är nyckeln i dramat och att det är fullt möjligt att träna sina katter till att gå på låda i stället för i grannens rabatt, trots att kattägaren inte har något juridiskt ansvar för vad katterna gör när de är utomhus.

– För grannsämjans skull har man ju definitivt ett ansvar. Det är ju en väldig skillnad på hundar och katter rent juridiskt, här tycker jag att lagstiftningen är för slapp.

En lösning på det hela, menar Bo Söderström, vore att lagstifta om att katter ska kastreras då okastrerade katter står för den större delen av revirmarkeringarna utomhus.

– Och ungkatter kan man lära att gå i koppel. Då kan man rasta sin katt som vilken hund som helst, med en påse.

Bo Söderströms sista tips till tomtägaren är att erbjuda grannkatterna ersättning om det inte går att skrämma bort dem från rabatterna.

– Man skulle kunna lägga ut en jordhög eller en sandhög i trädgården, säger han.

pil
Så säger lagen

Djurskyddslagen är till för att skydda djur från människor. Tillsynslagen är till för att skydda människorna från djuren. Här finns det dock stora skillnader i regleringarna mellan katt och hund. Ordet “hund” omnämns 96 gånger i lagen, i alltifrån märkning till vem som ska betala när hunden orsakar skada. Ordet “katt finns bara med fyra gånger.

I det här läget är dock miljöbalken ännu mer relevant. Enligt den är det inte en olägenhet för människors hälsa att katter uträttar sina behov i rabatter, därför kan kattägare inte heller ställas till svars för det.

klar

Artikellänk är kopierad

Elinor Karlin
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro