ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så slipper du konflikt i studentkorridoren

Jonas Fredén · 6 Nov 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Lara Montaz, Clément Miquel, Alessandro Coletti och Solveig van der Kroon i studentkorridoren på Lappkärrsberget i Stockholm.

Lara Montaz, Clément Miquel, Alessandro Coletti och Solveig van der Kroon i studentkorridoren på Lappkärrsberget i Stockholm. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Korridor = konflikt? Är livet i studentkorridoren struligt och fullt av irritationsmoment? Lugn. Här än några tips som brukar hjälpa.

När vi besöker en studentkorridor på Lappkärrsberget i Stockholm är det full rulle och middagstid – det lagas sushi och en fransk gryta står och puttrar på spisen. Och det ser normalsmutsigt ut – inte superrent men ingen hygienisk katastrof heller. Bra, faktiskt, om man tänker på att här delar åtta personer på samma lilla, hårt slitna kök.

Det är ingen brist på de obligatoriska irriterade lapparna på köksskåpen (”Det finns ingen bättre tid att diska än nu!”) och hyresvärden låter storstäda bara en gång per termin.– Men vi har inga särskilda problem med att hålla rent, säger Solveig von der Kroon som pluggar litteratur på Stockholms universitet.– Det är enkelt: Ibland hämtar jag Alessandro och säger till honom att han också måste diska sin disk. Inga problem, säger hon.

Men Alessandro Coletti, som kommer från Colombia och också pluggar litteratur, bara skrattar.– Mja, visst, så jag kanske glömmer någon gång. Men å andra sidan lagade jag mat åt oss båda sist.

Efter lite diskussion verkar det ändå som om korridormedlemmarna faktiskt följer veckoschemat för städning, som någon i korridorens forntid satt upp på ett skåp.

De boende låser inte heller sina köksskåp – ett annat gott tecken. Och då och då blir det spontanmiddag för alla som vill.

De flesta i korridoren är gäststudenter. – Men det gör ingen skillnad. Korridorsamvaron är universell, säger Solveig.

Korridortips

1. Räkna med att andra inte har samma syn på städning som du.    – Dina korridorkamrater kan komma från andra sidan jorden, som gäststudenter. Då vet du inte vad de är vana vid, säger Malin Eklund som är psykolog på Studenthälsan i Stockholm.

2. Kommunicera. Ordna ett korridormöte. Hitta regler alla trivs med.

3. Storstäda. – Städa och fixa en fest eller en middag efteråt. Se det som ett tillfälle att lära känna varandra, säger Malin Eklund.

4. Var generös. Ta till exempel någon annans kvarlämnade tallrik när du diskar. Så kanske någon annan tar din tallrik nästa gång.

5. Ta vara på korridortiden. – Du har en unik möjlighet att lära känna människor från helt andra miljöer. Många har träffat vänner för livet i korridoren, eller till och med sitt livs kärlek, säger Malin Eklund.

6. Ge upp. Men om inget annat fungerar – flytta.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Fredén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro