ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Så slipper du magsjuka i augusti

Jenny Sköld · 18 Jul 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

RÖTMÅNAD Nästa vecka och en månad framåt är den tid på året då bakterier och mögelsvampar lever och frodas som bäst i våra livsmedel. Mindre roligt är det för alla de som drabbas av besvärliga magåkommor efter att ha ätit dålig mat under den årliga rötmånaden.

– Under rötmånaden är luften varm och fuktig och de flesta bakterier och mögelsvamper trivs som bäst då, säger Marianne Boysen, enhetschef på mikrobiologiska enheten vid Livsmedelsverket.

Men det  går att undvika  problemen. Livsmedelsverket går nu ut med ett antal rekommendationer om hur man bäst kontrollerar och förvarar mat under rötmånaden. Dels handlar det om självklara saker som att kolla datumstämpeln när man handlar, men konsumenterna uppmanas även att sänka temperaturen i kylskåp, att koppla in en kylväska till bilens aggregator och att alltid tvätta händerna före en måltid.Tänk på det här när du handlar mat: * Kontrollera datummärkningen på kylvaror. * Välj varor som har förpackats nyligen, de har lång hållbarhetstid kvar. * Om du åker bil till butiken, tänk på att temperaturen i en bil som står i solgasset kan komma upp i 50 grader. Ha med en kylväska med frysta kylklampar. Idealiskt är att ha en kylväska, med kylaggregat, vilken kopplas till ett uttag i bilen. När du kommer hem: * Se till att kylvaror snarast kommer in i kylskåpet. Hållbarhetstiden kan förkortas betydligt om maten står framme i rumstemperatur en tid. * Kontrollera ditt kylskåp. Sätt gärna ned temperaturen till + 5 grader. Med en termometer kan du kontrollera var i kylskåpet det är kallast. Placera de känsligaste livsmedlen där. * Ta inte fram mera till måltiden än vad du tror ska gå åt. Livsmedel som tas ut och in i kylskåpet får kortare hållbarhetstid. På utflykt, på landet eller i båten: * Packa matsäcken i kylväska med kylklampar. * Se till att du har möjlighet att tvätta händerna efter toalettbesök och innan du ska laga mat. Finns det inte tillgång till vatten är våtservetter ett bra alternativ. * Använd inte samma skärbräda för rått kött och sallad. * Grilla säkert!

klar

Artikellänk är kopierad

Jenny Sköld
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro